Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Testování covid-19 / foto: shutterstock

Zřejmě není o čem mluvit, tak se zase začíná mluvit o covidu

Případů onemocnění Covid-19 přibývá a znovu se tak o covidu začíná mluvit.

Nechceme nijak snižovat rizikovost tohoto onemocnění. Na druhou stranu, když se podíváme na opatření, týkající se covidu, vzbuzuje to přinejmenším úsměv na tváři, s ohledem na to, co se touto dobou dělo před třemi lety.

Do karantény se už nemusí

Máte v rodině pozitivního na koronavirus? Pokud ano, tak vlastně nic. Prakticky se na vás nevztahují žádná omezení. Ti, co sdílí s pozitivním na covid-19 společnou domácnost, dál mohou chodit do zaměstnání, školy, školky. Pouze, pokud by zaznamenali příznaky onemocnění, měli by zůstat doma nebo navštívit lékaře.

Lékař provede maximálně antigenní test. PCR testy od května nejsou nijak hrazené. Pacienti s covidem dostanou od lékaře doporučení na klidový režim, toť vše. Rizikoví pacienti mohou dostat recept na antivirotika.

Test na Covid
Test na Covid – Zdroj: Shutterstock.com

Za nenošení roušek se udávalo, dnes jsou k smíchu

Zatímco před třemi lety se nenošení roušek kritizovalo a nejeden soused udal souseda, protože neměl roušku přes obličej, dnes jsou jejich nositelé lidem spíše k smíchu. Neberme to tak ale. Zkusme to brát jako projev ohleduplnosti nebo strachu. Obojí je správně a na místě. Nikdo nikomu nemůže zazlívat, že se bojí onemocnění, nebo že se bojí, že někoho nakazí.

Očkování již jen v centrech

Očkování v centrech je nadále zdarma a pro každého zájemce. Těch ale není mnoho. K dispozici je již nová modernější verze adaptované vakcíny, která by měla být i proti novým mutacím.

Očkování na covid
Očkování na covid – Zdroj: Shutterstock.com

Covid – 19 dnes již bereme téměř jako chřipku

Dle slov biochemika profesora Jana Konvalinky musíme dnes již covid brát jako v uvozovkách běžnou virovou chorobu.

Některé údaje uvádějí, že proočkovanost republiky se pohybuje okolo sedmdesáti procent. Jsou do toho započítaní i uprchlíci, kteří přišli z východu? Asi těžko

Většina lidí v zemi již covid prodělala. Někteří o tom ani nevědí.

Ať už je váš pohled na covid a dění kolem tohoto onemocnění jakýkoliv, buďte ohleduplní. Šílenství, které provázelo koronavirus tři roky zpátky, si všichni pamatujeme a nechceme ho zpátky.

 

Zdroj:

https://www.e15.cz/covid-19-2023

Zřejmě není o čem mluvit, tak se zase začíná mluvit o covidu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!