Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Měď v potravě / foto: shutterstock

Nedostatek mědi způsobuje padání vlasů, ztrátu energie, poruchy koncentrace i větší lámavost kostí.

Jste bez energie? Padají vám vlasy? Příčinou může být nedostatek mědi. Jedná se o prvek, který naše tělo potřebuje.

Měď patří mezi prvky, o kterých většina uvažuje jako o něčem v souvislosti s dráty, vedením elektrického proudu apod. Jenže se jedná o prvek, který je pro naše tělo nezbytný. A to natolik, že po železe a zinku je třetím nejvíce zastoupeným esenciálním prvkem v lidském organismu. Rozhodně je třeba dohlédnout, aby náš organismus měl mědi dostatek.

Potraviny s vysokým obsahem mědi
Potraviny s vysokým obsahem mědi – Zdroj: Shutterstock.com

Význam mědi v organismu

Měď se podílí se na normální činnosti mozku a normálním stavu pojivových tkání. Jelikož se podílí na metabolismu železa, pomáhá krvetvorbě a dostatečnému okysličování těla. Má vliv na správnou funkci imunitního systému, jakožto i na antioxidační pochody v našem těle, tj. mění volné radikály, dále pomáhá chránit tkáně před poškozením i předčasným stárnutím. Podílí se rovněž na tvorbě kolagenu a elastinu, tudíž udržuje pevnou kůži, šlachy, kosti i zdravé vlasy. Taktéž má vliv na hladinu cholesterolu a usměrňuje i metabolismus sacharidů.

Příznaky nedostatku mědi v těle

Náš organismus využije kolem 60 % mědi, kterou získává ze stravy. V těle dospělého je uloženo zhruba 100 mg mědi. Její další pravidelný přísun pro správné a zdravé fungování organismu je nutností. Na druhou stranu je třeba uvést, že nedostatek mědi není až tak častý. K nedostatku může přispět nadměrný přísun zinku, neboť brání jejímu vstřebávání.

Nedostatek mědi se projevuje anémií, chudokrevností, možný je i zpomalený duševní vývoj, neurologické poruchy, zhoršená kvalita kůže, padání vlasů, ztráta energie, poruchy s koncentrací, větší lámavost kostí.

Padání vlasů při nedostatku mědi
Padání vlasů při nedostatku mědi – Zdroj: Shutterstock.com

V čem je obsažena měď

Měď obsahují obilné klíčky, ovesné vločky, neloupaná rýže, žitná mouka, ořechy, kakao, droždí, houby, brambory, maliny, jahody, ostružiny, švestky, hroznové víno, mrkev.

Vždy je lepší variantou doplnění mědi přírodní formou, tj. vhodně zvoleným jídelníčkem. Ten by měl zahrnovat právě výše uvedené potraviny.

 

Zdroje:

https://www.celostnimedicina.cz/med-a-jeji-vyznam-pro-nas-organismus/

https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-vitaminy-med-mineral-vyznam-pro-zdravi-88989

Měď: Proč je důležitá pro tělo a jak poznat její nedostatek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!