Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Durian / foto: shutterstock

Durian: Nejdelikátnější ovoce, které ale nesnesitelně páchne

Superzdravé ovoce s dokonalou chutí. Má to ovšem jeden malý háček. Tak trochu nesnesitelně páchne. A dokonce je kvůli tomu zakazován třeba v letadle. Chtěli byste vyzkoušet durian, který má velké zastání mezi gurmány?

Bydlet v jeho blízkosti není zrovna příjemné

Durian cibetkový je vznešený strom, který roste v jihovýchodní Asii a může mít až úctyhodných čtyřicet metrů na výšku. Jeho plody jsou velké asi jako fotbalové míče, těžké jeden až tři kilogramy a na svém povrchu mají ostnatou slupku. Uvnitř slupky se nachází dužnina, která má velmi silný a nepříjemný zápach. Tento zápach se šíří daleko do okolí, a je tak pro některé lidi bydlící v jeho blízkosti nesnesitelný.

Durian
Durian – Zdroj: Shutterstock.com

Shnilá  cibule, ponožky nebo výkaly?

Zápach durianu každému připomíná něco jiného. Nejčastěji je jeho odér přirovnávaný ke shnilé cibuli, výkalům nebo zpoceným ponožkám. Podle nové studie zveřejněné v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry je hlavní příčinou silného zápachu durianu neobvyklá aminokyselina nazvaná ethionin. Ethionin je obsažen v dužině a během zrání se rozkládá na různé sloučeniny, z nichž nejvýraznější je ethioninthiol. Tato látka má velmi nízký práh vnímání a je odpovědná za charakteristickou vůni durianu, kterou někteří lidé milují a jiní nenávidí.

Gurmánská chuť ukrývá spoustu vitamínů

Mnoho gurmánů o něm mluví jako o nejlepším ovoci, jaké kdy jedli. Durian má pod kůrou bílou dužinu s černými semínky. Jeho aroma je sladké a jemné, s nádechem vanilky a banánu. Lze ho použít jako přísadu do zmrzliny nebo třeba palačinek. Také se podává jako slaná pochoutka, kdy se osmaží s cibulí a chilli papričkami a podává se k rýži. Semínka se smaží a jí se jako snack. Durian je mimořádně bohatý na železo, vitamin C, draslík, tryptofan, riboflavin nebo niacin. Často je také považován za afrodiziakum.

 

Zdroj:

https://www.idnes.cz/xman/styl/durian-extremni-gastronomie-zapach.A180906_181238_xman-styl_fro

https://sciencemag.cz/cim-je-citit-durian-ethioninem/

 

Durian: Nejdelikátnější ovoce, které ale nesnesitelně páchne

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!