Žlutý poklad z přírody
Pampeliška stojí rozhodně za pozornost. Její léčivé účinky byly prokázány. A nyní na jaře má nejsilnější efekt. Byla by škoda toho nevyužít. K tomu při sběru máte ještě i pohyb a jste na vzduchu.
Dalo by se říct, že tato rostlina doslova v sobě ukrývá zelenou lékárnu. Obsahuje vitamíny A, B, C, D, vápník, draslík, železo, minerální látky a další cenné složky, jako jsou hořčiny, třísloviny, aminokyseliny či inulin. Výhodou je, že ji lze zužitkovat celou, od květu až po kořen. Z kořenů si můžete udělat vlastní pampeliškovou kávu, listy jsou dobré do salátů a nejrůznějších pokrmů a z květů se nevyrábí jen med, ale také poslouží jako základní surovina na výrobu pampeliškového vína, sirupu nebo limonády.
Pampeliškové listy ve znamení jara
Právě jarní období je zaměřeno na listy, které mají nyní největší sílu. Teď je správná doba vytěžit z listů pampelišky veškeré cenné složky mající pozitivní vliv na náš organismus. Právě o listech se praví, že nás můžou po zimě doslova „postavit na nohy“. Však je pampeliška doporučována i jako jedna z mnoha složek pro jarní detox. Konzumace je vhodná a má přínos i pro diabetiky.
Jen je třeba mít na paměti, že jakmile si natrháte pampeliškové listy nebo i květ, je nutné je okamžitě zpracovat a sníst. Listy rychle vadnou, a především z nich odchází životadárná energie. Ať už je sníte syrové nebo z nich připravíte šťávu, učiňte tak co nejdříve.
Pampeliškové listy jsou nejen chutné, ale hlavně zdravé. Mimochodem, mohou pomoc zbavit se otoků, čistí játra, žaludek, krev, zahání pálení žáhy. Jsou skvělou ingrediencí pro zahnání jarní únavy.
Upozornění aneb kdy není pampeliška prospěšná
Pampelišku v jakékoli formě by bez konzultace s lékařem neměli konzumovat osoby mající nemocné ledviny. Je to tím, že rostlina je silně močopudná a mohla by způsobit nežádoucí reakci.
Zdroj:
https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-pampeliska-ocisti-telo-od-jedu-301709
Blahodárné účinky pampelišky. Důvody, pro které ji začnete sbírat
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!