Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pampeliškový med / foto: shutterstock

Blahodárné účinky pampelišky. Důvody, pro které ji začnete sbírat

Zatímco dříve se jednalo o obtížný plevel, dnes se těší pozornosti. Jedná se o jednu z nejúčinnějších léčivých bylin, kterou si můžete nasbírat nejen v přírodě, ale i na zahradě. Co vše obsahuje a s jakými neduhy vám pomůže?

Žlutý poklad z přírody

Pampeliška stojí rozhodně za pozornost. Její léčivé účinky byly prokázány. A nyní na jaře má nejsilnější efekt. Byla by škoda toho nevyužít. K tomu při sběru máte ještě i pohyb a jste na vzduchu.

Dalo by se říct, že tato rostlina doslova v sobě ukrývá zelenou lékárnu. Obsahuje vitamíny A, B, C, D, vápník, draslík, železo, minerální látky a další cenné složky, jako jsou hořčiny, třísloviny, aminokyseliny či inulin. Výhodou je, že ji lze zužitkovat celou, od květu až po kořen. Z kořenů si můžete udělat vlastní pampeliškovou kávu, listy jsou dobré do salátů a nejrůznějších pokrmů a z květů se nevyrábí jen med, ale také poslouží jako základní surovina na výrobu pampeliškového vína, sirupu nebo limonády.

Zdraví v pampeliškách
Zdraví v pampeliškách – Zdroj: Shutterstock.com

Pampeliškové listy ve znamení jara

Právě jarní období je zaměřeno na listy, které mají nyní největší sílu. Teď je správná doba vytěžit z listů pampelišky veškeré cenné složky mající pozitivní vliv na náš organismus. Právě o listech se praví, že nás můžou po zimě doslova „postavit na nohy“. Však je pampeliška doporučována i jako jedna z mnoha složek pro jarní detox. Konzumace je vhodná a má přínos i pro diabetiky.

Jen je třeba mít na paměti, že jakmile si natrháte pampeliškové listy nebo i květ, je nutné je okamžitě zpracovat a sníst. Listy rychle vadnou, a především z nich odchází životadárná energie. Ať už je sníte syrové nebo z nich připravíte šťávu, učiňte tak co nejdříve.

Pampeliškové listy jsou nejen chutné, ale hlavně zdravé. Mimochodem, mohou pomoc zbavit se otoků, čistí játra, žaludek, krev, zahání pálení žáhy. Jsou skvělou ingrediencí pro zahnání jarní únavy.

Salát z pampelišek
Salát z pampelišek – Zdroj: Shutterstock.com

Upozornění aneb kdy není pampeliška prospěšná

Pampelišku v jakékoli formě by bez konzultace s lékařem neměli konzumovat osoby mající nemocné ledviny. Je to tím, že rostlina je silně močopudná a mohla by způsobit nežádoucí reakci.

 

Zdroj:

https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/137-pampeliska-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-pampeliska-ocisti-telo-od-jedu-301709

Blahodárné účinky pampelišky. Důvody, pro které ji začnete sbírat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!