Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Brokolice a květák / foto: shutterstock

Brokolice versus květák: Která zelenina je výživnější?

Někdo ji miluje, někdo se jí vyhýbá. Řeč je o brokolici, která by v jídelníčku rozhodně neměla chybět. Jedná se totiž o vitamínovou bombu, která v mnohém předčí ostatní zeleninu. Jak je na tom v porovnání s příbuzným květákem?

Nad květákem vede

Zelený zázrak jménem brokolice pochází z oblasti Středomoří. I když v kuchyni spadá do stejné kategorie jako květák, možná jste ani nevěděli, že právě v porovnání s ním má o mnoho více vitamínů. Ve světě i u nás má brokolice docela velkou oblibu. Tkví to především v tom, že je možné připravit ji opravdu na mnoho způsobů. Hodí se pro lidi, kteří se chtějí stravovat dietně a zdravě. Perfektně se ale svojí chutí hodí i jako doplněk k těžším jídlům. Brokolicí ve své stravě zkrátka nic nezkazíte, naopak mnohé získáte.

Lehký zeleninový oběd
Lehký zeleninový oběd – Zdroj: Shutterstock.com

Bohatá na vitamin C i na síru

Brokolice je chuťově výborná jak syrová, tak i vařená. Za syrova si samozřejmě uchová více vitamínů. Je mimořádně bohatá na vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, kyselinu listovou, betakaroten, hořčík a dále draslík a vápník. Velkým kladem je také fakt, že má velké množství vlákniny a dobře vás zasytí. Právě proto je velmi oblíbená i ve stravě sportovců a kulturistů. Brokolice je také jedinečná svým množstvím obsažené síry, která dokáže posílit střevní sliznici a předchází vzniku zánětů. Díky tomu přispívá k eliminaci nádorů tlustého střeva a žaludku.

Zapékaná pochoutka
Zapékaná pochoutka – Zdroj: Shutterstock.com

Brokolici v kombinaci se sýrem neodoláte

Jak už jsme si řekli, brokolice je příbuzná s květákem, ale i například s kapustou. Proto se může používat do podobných receptů. Způsobů, jak brokolici připravit, je opravdu mnoho. Naprosto dokonalá je v kombinaci s různými druhy sýrů. Výborná je také se slaninou, šunkou, kuřecí masem a podobně. Nejznámější je rozhodně ve své zapečené variantě s bramborami a sýrem nebo také v omáčce na těstoviny. Velmi oblíbeným jídlem, na který nedá spousta lidí dopustit, je brokolicová polévka se smetanou, česnekem a opečenými krutonky. U receptů s brokolicí se zkrátka meze fantazii nekladou. Velkou výhodu je, že ji můžete podávat i jako přílohu, ale také jako předkrm či hlavní jídlo. Díky tomu, jak je výživná, je velmi oblíbená i u vegetariánů.

 

Zdroj:

https://www.dobrakondice.cz/clanek/vyziva/kvetak-nebo-brokolice

Brokolice versus květák: Která zelenina je výživnější?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!