Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alzheimerova choroba / foto: shutterstock

21. září jako Mezinárodní den Alzheimerovy choroby

Alzheimerovu chorobu nám každoročně připomíná jedenadvacátý zářijový den. Měl by rozšířit povědomí o této chorobě, která se dnešní populace týká čím dál více.

Alzheimerova choroba je neurodegenerativní onemocnění mozku, při kterém dochází k nezvratným změnám na mozku, ubývání mozkových buněk a vyhasínání jejich funkcí. V konečném stadiu nastupuje demence. Onemocnění se vyskytuje především u osob nad 65 lety věku, ale není výjimkou ani v produktivním věku mezi 35 až 50 lety.
Jde vskutku o obrovskou hrozbou naší moderní civilizace. Neumíme ji léčit, umíme ji pouze zpomalit a zmírnit, pokud je odhalena včas.

Jaké jsou projevy Alzheimerovy choroby?

Jeden z nejčastějších a nejběžnějších příznaků je ztráta paměti. Nemocný si nepamatuje různá data či události a neustále dokola se na ně ptá. 
Dochází k problémům práce s čísly, recepty, s domácími účty. Lidé se mnohem hůře soustředí. Vaření podle známého receptu se najednou ukazuje jako neřešitelný problém.
Také hůře zvládají základní úkoly spojené s chodem domácnosti, řízení auta, nepamatují si rovněž například pravidla oblíbených her.
Lidé trpící Alzheimerovou chorobou mají problémy s orientací v čase a prostoru. Mohou deset let chodit stejnou ulicí a najednou se ocitnou úplně mimo realitu, neví, kde jsou, netrefí domů.
Člověk s Alzheimerem má tendenci uklízet věci na různá, neobvyklá místa. S tím logicky souvisí jejich následné hledání a například také obviňování svých blízkých z jejich krádeže.
Pacientům při konverzaci mohou vypadávat vhodná slova, nebo najednou nevědí, jak v hovoru pokračovat, opakují se. Dochází k výraznému omezení slovní zásoby. Vypomáhají si uměle vytvořenými, chybnými slovními spojeními.
Mohou se objevit potíže se zrakem, tudíž problém se čtením, vnímáním barev, se řízením automobilu.
Nemocní rovněž trpí změnou či ztrátou zdravého úsudku. Může se to projevit náhlým utrácením peněz nebo nedostatečným dodržováním hygieny, nevhodným oblékáním se. Velice často u nich dochází ke změně nálad a celkové osobnosti. Lidé s tímto onemocněním bývají zmatení, vystrašení, vystresovaní, v depresi, podezřívaví až někdy agresivní. Mohou začít užívat vulgární výrazy, často se rozruší, především kdekoliv mimo svou komfortní zónu.

Zmatený člověk

S těmito všemi obtížemi souvisí také následné opuštění zaměstnání, svých koníčků, sportu i společenských aktivit.

Tři stádia Alzheimerovy choroby

Rané stádium se projevuje poruchou paměti, časovou a prostorovou dezorientací, úzkostmi, depresemi a dalšími slabšími příznaky, které lze lehce přehlédnout či zaměnit s běžnými stresovými situacemi.

Ve středním stádiu se prohlubují poruchy osobnosti, člověk není schopen konat běžné aktivity jak doma tak ve společnosti, těžko komunikuje a je zmatený.

V pozdním, konečném stádiu dochází k poruchám přijímání potravy, pacient nepoznává své blízké, je absolutně nesoběstačný, dochází k totálnímu rozpadu jeho osobnosti. 
Onemocnění je, bohužel, smrtelné, lékaři dovedou pouze zpomalit jeho průběh.

Fialová stužka

Jak léčit či zpomalit průběh choroby

U Alzheimerovy choroby se pacientům podávají kognitiva, což jsou látky, zlepšující kognitivní funkce, tedy myšlení, učení a paměť. Dále se ordinují antidepresiva, neuroleptika, hypnotika nebo anxyolitika. Při léčbě je rovněž využíváno rehabilitací, například 3D pulzní terapie.
Na vzniku této choroby se podílí jak věk, tak dědičné zatížení či například otřesy mozku při zranění.
Jelikož Alzheimerovu chorobu nelze vyléčit, lze ji pouze zmírnit, všímejte si proto varujících změn v chování vašich blízkých a trvejte na včasném vyšetření. Můžete tak nemocnému prodloužit a zkvalitnit další léta života s touto chorobou.

21. září jako Mezinárodní den Alzheimerovy choroby

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!