Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Létání v těhotenství / foto: shutterstock

Létání v těhotenství je možné, opatrnost je ale na místě

Na těhotenském testu jste objevila 2 čárky bezprostředně poté, co jste konečně vybrali a koupili letní rodinnou dovolenou? Jak je to s létáním v těhotenství a pustí vás vůbec na palubu letadla?

Na konci těhotenství se vám může stát, že vás do letadla nepustí

Některé aerolinky vyžadují v pokročilém stádiu těhotenství potvrzení od lékaře, jiné nepustí těhotné pasažérky na palubu vůbec. Obvykle nepočítejte se vstupem na palubu letadla od 36. týdne těhotenství, v případě vícečetného těhotenství dokonce již od 32. týdne. Konkrétně ČSA vyžaduje například speciální lékařské potvrzení již od 34. týdne. Proč tolik opatrnosti? Při létání v pokročilém stádiu těhotenství hrozí ženám z důvodu změn tlaku v kabině při vzestupu a poklesu letadla předčasný porod. Vlivem měnícího se tlaku mohou prasknout plodové blány, což na palubě letadla nechce zažít asi nikdo.

Létání v těhotenství

V prvním trimestru hrozí riziko potratu

S létáním by těhotná žena měla být ale opatrná nejen v posledním trimestru jiného stavu. Také první trimestr je rizikový, a to nejen pro létání. Obecně je v tomto období zvýšené riziko potratu. Právě měnící se tlak v kabině může vést ke krvácení, riziko stoupá zejména u delších letů. Nepříjemnou komplikací mohou být také těhotenské nevolnosti, které se na palubě letadla mnohdy zintenzivní. Celý let v tomto období ale může také proběhnout bez problémů, jistotu ale nemá nikdo.

Pro létání a vychutnání si poslední dovolené ve dvou je ideální druhý trimestr

V této době je plod již pevně uchycen a riziko potratu se ve srovnání s prvními třemi měsíci výrazně snížilo. Většinu maminek již také netrápí otravné těhotenské nevolnosti přicházející s prvním trimestrem. Těhotenské bříško se již pomalu zvětšuje, ale ještě není tak velké, aby ženu omezovalo. Druhý trimestr je obecně považován za nejpohodovější období těhotenství a pro cestování letadlem je toto období nejvhodnější.

Létání v těhotenství je možné, opatrnost je ale na místě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!