Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sušené maso / foto: shutterstock

Sušené maso představuje dokonale vyvážený zdroj bílkovin a vitamínů

Sušení bylo pro konzervaci masa a potravin obecně využíváno již od dávných časů. V dobách, kdy nebyly moderní vymoženosti jako chladničky, ani nic jiného nezbývalo.

Návrat sušeného masa

Prapůvod sušeného masa lze vysledovat až k indiánům, kteří k této úpravě volili nejčastěji maso bizoní. To jim sloužilo jako zdroj živin na dalekých cestách a vydrželo ve vysušeném stavu i vysoké teploty, aniž by se zkazilo. V současné době dáváme přednost spíše sušenému masu hovězímu. Usušit lze ale také vepřové či drůbeží maso. Dnes již tento proces naštěstí neprobíhá na slunci, ale k sušení jsou využívány komory s řízenou teplotou. Sušené maso se před úpravou nakrájí na velmi tenké plátky a přidá se koření či marináda, aby získalo zajímavější chuť. Výsledkem je jerky zabalené ve vakuovém obalu, které vydrží i při běžných teplotách bez úhony po několik měsíců.

Sušené plátky masa

Sušené maso lze znovu rehydratovat

Maso se v podobě zbavené vody dá konzumovat přímo. Využít jej tak můžete jako praktickou svačinku do batohu, která je vždy při ruce, obsahuje velké množství bílkovin a dodá vám spoustu energie. Vhodné je ale také pro sportovce či osoby na redukční dietě. Chcete-li z masa jerky uvařit běžný pokrm, stačí jej pouze vložit do hrnce s vodou a krátce povařit. V tu ránu máte výborný základ třeba na biftek.

Servírované sušené maso

Jerky milují všichni

V poslední době nabývá sušené maso na oblíbenosti. Kupují si jej řidiči kamionů nebo dálkových autobusů, cyklisté, horolezci, vodáci, ale i běžní turisté, kteří jej snadno přibalí do batohu do přírody. Milují jej sportovci i osoby milující zdravý životní styl. Podává se na nejrůznějších rautech a oslavách jako zpestření, které zároveň představuje jistý návrat ke kořenům. K dispozici je v několika hmotnostních variantách, od 25 g po nejběžnějších 100 g a rozmanitých typech příchutí. Vyzkoušíte jej také?

Sušené maso představuje dokonale vyvážený zdroj bílkovin a vitamínů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!