Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Těhotenství / foto: shutterstock

Co byste měla vědět, jestliže se rozhodnete pro ambulantní porod

Nesnášíte pobyt v nemocnici a i pouhé tři dny jsou pro vás důvodem velkého stresu? Využijte možnost brzkého odchodu z porodnice neboli ambulantního porodu.

Klasicky, jakmile žena porodí, čeká ji 72 hodin na oddělení šestinedělí. V případě sekce déle. Tatínek a nejbližší rodina s ní a s novorozencem mohou trávit čas pouze v rámci návštěv. Představujete si příchod potomka a jeho následné hodiny a dny jinak? Toužíte po nerušeném klidu a soukromí vašeho domu a přítomnosti nejbližší rodiny? Jste zdravá a vaše miminko také? Potom můžete opustit porodnici již několik hodin po porodu.

Novorozenec

Postoj porodnic k ambulantnímu porodu

Přestože se tomu některé porodnice brání, ambulantní porod musí akceptovat každé pracoviště. Rodička bude přijata k hospitalizaci na porodnickém oddělení, kterou následně po porodu zruší, a oddělení i s dítětem opustí. Ve většině případů si lékaři vyžádají podpis tzv. negativního reverzu. Dle něj jste jako rodiče poučeni o všech rizicích spojených s předčasným odchodem z oddělení a přebíráte plnou zodpovědnost za stav váš i vašeho dítěte.

Odborná pomoc doma

Než půjdete do porodnice, měla byste si vyhledat porodní asistentku či dulu, která bude o vás a vaše dítě v prvních hodinách a dnech po porodu pečovat. Většina porodnic také vyžaduje, aby měla budoucí matka potvrzení pediatra, který převezme novorozence do péče. Potvrzení však není povinnost, nýbrž doporučení. Může se vám stát, že pediatr odmítne vaše dítě u sebe registrovat. Z právního hlediska je to však nepřípustné. Ovšem, děje se to. Kontaktujte potom svoji zdravotní pojišťovnu, která je povinna vám pediatra najít.
Novorozeně v prvních dnech po porodu prochází různými vyšetřeními. Nejsou povinná, avšak doporučená. Musíte tedy počítat s tím, že pokud podstoupíte ambulantní porod, vyšetření si zajistíte sami.

Narození dítěte

Jaká rizika může přinést ambulantní porod?

Rodička může být ohrožena poporodním krvácením, infekcí, cévními komplikacemi či poruchou laktace. U novorozence může dojít k váhovému úbytku a dehydrataci, poruše termoregulace, novorozenecké žloutence nebo infekci.

Důvěřujte svým pocitům

Ambulantní porod má svá výhody, ale i rizika. Zvažte vše po delším uvážení, spolupracujte s porodní asistentkou, vyhledejte si, která porodnice přijímá rodičky k ambulantnímu porodu bez problémů, a kde by mohly nastat nepříjemné komplikace. Zdraví maminky a miminka je na prvním místě. Nezapomínejme však také na psychickou stránku věci. Jen psychicky vyrovnaná maminka může správně pečovat o své novorozeně.

Volba ambulantního porodu stoupá, není však pro každého

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!