Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tokofobie / foto: shutterstock

Jak se žije s tokofobií

Tokofobie aneb chorobný strach z porodu může některé ženy připravit o možnost přivést na svět vlastního potomka, přestože po něm neskonale touží.

Asi všechny budoucí maminky cítí obavy či strach z porodu svého dítěte. Pokud však tento strach přeroste běžnou mez, jde o takzvanou tokofobii nebo-li panický strach z porodu. Tyto ženy sice touží stát se maminkami, ale strach z porodu je přímo paralyzuje tuto touhu naplnit. Úzkostně se chrání několika antikoncepčními metodami, či se pro jistotu vyhýbají úplně pohlavnímu styku, aby neotěhotněly. Pokud přece jen otěhotní, tak odmítají rodit přirozeně, jiné se naopak bojí, že budou tlačeny do císařského řezu, obávají se i klasických lékařských prohlídek.

Porod

Není tokofobie jako tokofobie

Rozlišujeme tokofobii primární a sekundární. Primární tokofobie se týká žen, které ještě nikdy nerodily. Příčinou tokofobie může být účast u porodu jiné ženy, kamarádky či sestry, nebo také sexuální napadení v minulosti. Někdy se tato fobie začne objevovat už v pubertě. Tokofobii může zapříčinit i například shlédnutí videa o těžkém porodu či různá vyprávění o komplikacích při porodu.
Sekundární tokofobie se může rozvinout u ženy, která už má alespoň jeden porod za sebou. Porod mohl probíhat nestandardně, mohl být provázen těžkými komplikacemi, žena mohla dokonce o své dítě při porodu přijít. Z dalšího porodu má tedy panickou hrůzu.

Jsou některé ženy tokofobií více ohroženy?

Určitě jde například o velmi mladé maminky nebo naopak ženy v pokročilejším věku, dále o ženy, které byly nějak sexuálně obtěžované či napadené. Mezi ohrožené ženy mohou patřit také budoucí maminky, které si prošly umělým oplodněním, u kterých je vyšší riziko vrozených vad, či prodělaly v minulosti spontánní či umělý potrat.

Lze se s tokofobií účinně poprat?

Pokud má žena pocit, že její strach z těhotenství a zejména porodu není zcela běžný a přesahuje normální akceptovatelné hranice, určitě by se měla svěřit svému gynekologovi či vyhledat psychologa. Vystrašené ženě může pomoci kognitivně-behaviorální terapie. Může se svým terapeutem sledovat snímky či videa s porodem spojená a probírat jednotlivé situace. Žena by měla přijmout fakt, že s každým porodem je spojené jisté riziko komplikací.

Šťastný konec

Určitě se však doporučuje svěřit se do rukou odborníka, než číst různá hororová vyprávění o porodech na sociálních sítích.

Jak se žije s tokofobií

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!