Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hlíva ústřičná v kuchyni / foto: shutterstock

Hlíva ústřičná chrání, léčí i zpomaluje stárnutí

Poznejte veškeré benefity, které našemu zdraví přináší konzumace hlívy ústřičné.

Hlíva ústřičná roste v trsech na stromech či pařezech se vyznačuje kloboukem, který tvarem připomíná ústřice, odtud tedy hlíva ústřičná. Klobouky u dospělé houby jsou 5–25 centimetrů široké, vějířovité, pružné a hladké, s ostrým okrajem. Barvu má hlíva šedou, šedohnědou až hnědou. Vyznačuje se příjemnou, výraznou houbovou vůní. Hlíva ústřičná roste od konce léta až do zimy, je-li mírná zima, tak se objeví i na jaře, na kmenech listnatých stromů, především na vrbách, břízách, bucích, ořešácích, jeřabinách nebo topolech. Pěstuje se také uměle.

Zdraví, které chutná

Hlívu ústřičnou nekonzumujeme pouze pro její vynikající chuť, ale především pro obsah zdraví prospěšných látek. Hlíva obsahuje bílkoviny, přibližně 18 mastných kyselin, z nichž tvoří 55% kyselina linolenová a 40% kyselina olejová. Z vitamínů jde o vitamíny skupiny B, vitamíny C a K a steroly. V hlívě najdeme také minerály, a to draslík, fosfor, železo, dále stopové prvky jako měď, selen, bor, jod, zinek. Obsahuje rovněž kyselinu listovou a velice důležité glukany, a sice 1,3-D-glukany.

Hlíva ústřičná

Proti nemocem i proti stárnutí

Glukany jsou velice významným prvkem, kterým se hlíva ústřičná vyznačuje. Zvyšují obranyschopnost vůči různým mikroorganismům, nádorům a radiačnímu záření, čehož lze úspěšně využít mimo jiné při prevenci i léčbě infekčních onemocnění ať již virového, bakteriálního, parazitárního či plísňového původu. Mají příznivý vliv na střevní peristaltiku. 
Spolu s dalšími účinnými látkami působí pozitivně na kardiovaskulární systém, snižují krevní tlak a  napomáhají průchodnosti i elasticitě cév a tepen. Doporučuje se tedy užívat hlívu po prodělaném infarktu a mrtvici. 
Dále je vhodné hlívu konzumovat při onemocnění artritidou, rakovinou, vleklých zánětech a osteoporóze. Příznivě ovlivňuje imunitní systém. Plodnice hlívy jsou účinné při fyzickém i psychickém vyčerpání, únavě a také zpomalují proces stárnutí. Obsahují látku lovastatin, který se podílí na snížení cholesterolu v krvi. Pozitivně hlíva ústřičná působí při chřipkových onemocněních, angínách, ale také u vyrážek a alergií. 

Rozmanité možnosti konzumace hlívy ústřičné

Hlívu můžete konzumovat klasicky prostřednictvím různých pokrmů, jako jsou polévky, rizota, omáčky, smaženice a další. Hlívu si můžete také klasicky nakládat do kyselého nálevu, a to ať už samotnou či se zeleninou. Dále lze hlívu požívat sušenou a drcenou, kterou rozpustíme v nápoji či polévce. A samozřejmě extrakt z hlívy ústřičné najdeme v doplňcích stravy.
Hlíva se doporučuje rovněž při bezlepkové dietě, na podporu celkové regenerace organismu i při nadváze. 

Houbová polévka

Pokud jste se této houbě dosud z nějakého důvodu vyhýbali, určitě ji do svého jídelníčku zařaďte.

Pozitivní účinky konzumace hlívy ústřičné

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!