Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šťastná rodina / foto: shutterstock

Jak správně komunikovat v rodině

Komunikace je klíčová, a to ve všech aspektech mezilidských vztahů, zejména v rodině. Správná upevňuje rodinné vztahy, naopak špatné komunikační vzorce často zvyšují rodinné konflikty a oslabují citové vazby. Jak správně komunikovat?

Naplánujte si čas pouze pro rodinu

Může být až příliš snadné vytvořit si život, ve kterém členové rodiny netráví mnoho nebo vůbec žádný společný čas, zejména když vy i váš manžel pracujete na sto procent. Je však nesmírně důležité naplánovat si čas pro rodinu. Ve skutečnosti byste měli jeho význam zvýšit natolik, aby byl na prvním místě před prací.

Čas pro rodinu
Čas pro rodinu – Zdroj: Shutterstock.com

Pokud je to nutné, vyřaďte ze svého života některé již naplánované aktivity, abyste uvolnili místo těm, které se týkají celé rodiny.

Mějte na paměti, že se můžete setkat s počátečním odporem, zejména ze strany starších dětí, a že tyto zážitky možná nebudete schopni vytvořit ze dne na den. Pokud však budete pečlivě vyčleňovat čas pro tento účel, měla by se vaše rodina na tyto chvíle začít těšit. Pomůže také, když se ujistíte, že tyto aktivity jsou pro vaše děti a manžela důležité, ale také že jsou něčím, co vás také opravdu baví.

Zaveďte rodinné zvyklosti

Dalším způsobem, jak lépe komunikovat v rodině je to, že zavedete nějakou rutinu. Zkuste vyhradit každý týden nebo měsíc večer na návštěvu filmu nebo koncertu nebo na jinou zábavnou aktivitu.

Tyto rutiny také pomáhají vytvořit v životě dětí pocit stability. To, že se pravidelně na něco těší, jim pomáhá uvolnit se a vytváří v nich pocit zábavného očekávání.

Jezte společně

Jedním ze způsobů, jak můžete prodloužit společně strávený čas, je zajistit, abyste alespoň některá jídla trávili jako rodina. Nejlepší je, když nastavíte dny, kdy se bude společně jíst, například v neděli večer.

Společná večeře
Společná večeře – Zdroj: Shutterstock.com

Snažte si vzájemně naslouchat

Pravděpodobně nejdůležitější věcí, kterou můžete udělat, je zajistit, abyste se stoprocentně soustředili na to, co vám váš blízký sděluje. Jedním ze způsobů, jak to zajistit, je jednoduše vypnout nebo ignorovat všechna elektronická zařízení. Patří mezi ně televize, počítače a mobilní telefony. Protože k nesprávné komunikaci často dochází, když je osoba, se kterou se mluví, těmito věcmi rozptylována.

Dbejte také na to, abyste se mnohem více soustředili na naslouchání než na mluvení nebo na neustálé přemýšlení o tom, co říci, když je v rozhovoru přestávka. Mnozí se drží pravidla 80/20, které říká, že byste měli 80 procent času naslouchat a zbylých 20 procent mluvit. Samozřejmě není možné, aby obě strany v rozhovoru jeden na jednoho poslouchaly 80 procent času, ale podstatu tohoto pravidla je důležité mít na paměti.

 

Zdroj:

https://www.froddo.com/8-steps-to-better-family-communication

Jak správně komunikovat v rodině

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!