Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šikana / foto: shutterstock

Jak řešit šikanu vašeho dítěte

Šikana může mít mnoho podob. Může být fyzická, slovní nebo psychická a emocionální. Vzhledem k rozšířenému používání sociálních médií může k nevhodnému chování mezi dětmi docházet i mimo školní hodiny prostřednictvím internetu.

Jak rozpoznat šikanu

Mezi typické příznaky šikany patří fyzické potíže, jako jsou bolesti břicha, ale také obavy a strach a nechuť dítěte chodit do školy. Tyto příznaky se samozřejmě netýkají výhradně šikany, ale přesto si zaslouží hlubší sondu do toho, co za nimi může stát.

Problémy se šikanou
Problémy se šikanou – Zdroj: Shutterstock.com

Může být užitečné klást otázky a přimět děti, aby o své sociální situaci mluvily. Zjistěte například, se kterými kamarády vycházejí a se kterými ne. Navázání dobré komunikace by mělo začít mnohem dříve, než děti začnou mít problémy se šikanou.

Hraní rolí a scénářů "co kdyby"

Pokud je vaše dítě šikanováno, je důležité, abyste mu pomohli pochopit, že to nikdy není jeho vina. Šikana se vždy týká spíše osoby, která se takového chování dopouští, a ne osoby, která je jejím terčem.

Hraní rolí je skvělým způsobem, jak posílit sebedůvěru a dát dítěti možnost vypořádat se s problémy. Můžete si zahrát na tyrana a vaše dítě si bude procvičovat různé reakce, dokud se nebude cítit jistě při řešení problémových situací. Při hraní rolí učte dítě mluvit silným a pevným hlasem.

Rozhovor s dětmi
Rozhovor s dětmi – Zdroj: Shutterstock.com

Udržujte otevřenou komunikaci

Denně s dětmi kontrolujte, jak se jim ve škole daří. Používejte klidný, přátelský tón a vytvořte příjemné prostředí, aby se nebály vám říct, když se něco děje. Zdůrazněte, že jejich bezpečí a pohoda jsou důležité a že by si o všech problémech, i těch, které považují za "drobné", měly vždy promluvit s dospělým.

Nahlášení šikany učiteli

Pokud se vaše dítě zdráhá šikanu nahlásit, jděte spolu s ním k učiteli, výchovnému poradci, řediteli nebo správci školy. Pokud šikana nepřestane ani po tomto kroku, budete muset zapojit policii.

 

Zdroj:

https://www.parents.com/kids/problems/bullying/bully-proof-your-child-how-to-deal-with-bullies/

Jak řešit šikanu vašeho dítěte

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!