Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
pojištění auta / foto: shutterstock

Proč si založit havarijní pojištění - opravdu se vyplatí?

Povinné ručení musí být sjednané ke každému vozu, se kterým vyjedeme na silnici. Je skutečně povinné. Nepokryje však všechny škody, ke kterým může dojít. Proto pojišťovny nabízí i havarijní pojištění.

Co je to havarijní pojištění a co kryje

Havarijní pojištění kryje především proti škodám na vašem majetku, tedy na vašem vozidle. Podle toho, jakou pojišťovnu zvolíte, si můžete vybrat buď určité druhy rizik, na které vás bude krýt, nebo zvolit tarif, ve kterém je zahrnuto i několik rizik najednou. Mezi základní čtyři rizika, na které vás havarijní pojištění bude krýt a jejichž škody proplatí, jsou srážka se zvěří, do které může být zahrnuto i poškození stojícího vozidla, např. když vám zvíře překouše kabely v autě. Dalším rizikem je živelná pohroma jako kroupy nebo povodeň. Havarijní pojištění kryje také proti odcizení vozu nebo proti vandalismu. 

Překousané kabely
Překousané kabely – Zdroj: Shutterstock.com

K základním rizikům je možné také vybrat volitelná připojištění jako pojištění řidiče či ostatních členů posádky, pojištění skel, pojištění zavazadel a dětských sedaček nebo pojištění pneumatik. Součástí havarijního pojištění jsou také základní asistenční služby v ceně. Můžete se setkat i s připojištěním rozšířené varianty asistenční služby.

Rozdíl mezi havarijním pojištěním a povinným ručením

Zatímco havarijní pojištění kryje škody na vašem vozidle, povinné ručení vám pokryje škodu, kterou jste svým vozem způsobili další osobě nebo osobám. Základními riziky, které povinné ručení kryje, jsou škody způsobené na majetku, ať už na cizím vozidle nebo další věci, do kterých můžete narazit a poškodit je. Např. plot, lampa atd. Dále hradí újmu na zdraví a také nahradí ušlý zisk, třeba když poškozený nemůže v důsledku zranění pracovat. I povinné ručení může nabízet řadu zajímavých připojištění podobně jako havarijní pojištění. 

Autonehoda
Autonehoda – Zdroj: Shutterstock.com

Havarijní pojištění a povinné ručení se dají sjednat každé zvlášť. Pokud ale zvolíte obojí, získáte komplexní pojištění vozidla, které vás bude krýt na všechna rizika.

Jak jste již nejspíš pochopili, sjednání havarijního pojištění vám zajistí klidnější jízdu i spánek. I když jej spoustu lidí odmítá kvůli vysokým pojistným cenám, ve výsledku se vyplatí. Dejte však pozor na to, kde si ho sjednáváte. Některé pojišťovny mají toto pojištění zbytečně předražené. Ideální je zvolit některý z internetových srovnávačů cen nebo se poradit s pojišťovacím poradcem. 

Zdroj:

https://www.5nej.cz/havarijni-pojisteni-kdy-se-vyplati-a-na-co-se-vztahuje/

 

Proč si založit havarijní pojištění - opravdu se vyplatí?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!