Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dítě a mobil / foto: shutterstock

Co se stává s dětmi, když tráví čas jen doma a nikoli venku

Dnešní děti tráví jen málo času venku se svými vrstevníky. Je to velká škoda, protože to razantně ovlivňuje jejich vývoj, a to bohužel negativně.

I když si celá spousta rodičů stěžuje na to, že děti tráví svůj čas doma, stejně nepídí po důvodu, proč tomu tak je. Zjistilo by se totiž, že za neochotou jít ven či sportovat stojí sami rodiče. Právě oni dávají dítěti mobilní telefon do rukou, když na dítě nemají čas. Právě díky nim přijde dítě s telefonem do kontaktu, protože oni sami na něm tráví podstatnou část svého dne. Každý rodič by si proto měl uvědomit, že jeho zlozvyky nebo návyky neovlivňují jen jeho život, ale také život dítěte, které tím, že netráví čas venku s kamarády, rapidně zaostává.

Minimálně se stává nesamostatným a kazí se jeho intelekt. To je však jen hrstka toho, co se s dítětem děje, když svůj čas tráví tím, že kouká do mobilního telefonu a hne jen pár prsty na rukou.

Závislost na mobilu

Dítě se špatně vyjadřuje

Jedním rizikem toho, že dítě nechodí ven se svými vrstevníky a neustále hraje hry, které mu nic nepřinesou, je zhoršení vyjadřování. Chůze a pohyb jsou pro dítě velice důležité, pomáhá to nejen jeho myšlení, ale také prospívá centru řeči. Pakliže dítě pohyb zaostává, vede to k nesprávnému vyvíjení mozku a k problému vyjadřovat své myšlenky. Děti sedící jen doma u televize nebo mobilního telefonu, které zcela postrádají jakýkoli pohyb, mají malou slovní zásobu, navíc se velice špatně koncentrují.

Má špatný imunitní systém

Nedostatek pohybu vede také k jedné důležité věci, a sice ke slabému imunitnímu systému. Dítě by mělo pravidelně chodit na čerstvý vzduch, protože tím doplňuje nepostradatelný vitamin D. Navíc tím předchází tomu, že ho skolí každá viróza či že v budoucnu nebude pohybově neaktivní.

Nespokojené dítě

Postrádají fantazii

I když jsou hry nebo televizní filmy plné kreativity a fantazie, dítě při jejich neustálém pozorování bude kreativitu a fantazii zcela postrádat. Dítě nebude nijak vynalézavé, nebude mít tendenci prozkoumávat svět.

Co se stává s dětmi, když tráví čas jen doma a nikoli venku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!