Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Neposlušné děti / foto: shutterstock

Chyby, kterých se dopouští rodiče při výchově dětí

I když se snažíme přistupovat k výchově dětí nejvíce zodpovědně, časem zjistíme, že i my děláme chyby. Zatímco nad některými chybami lze jenom mávnout rukou, jiným bychom se měli vyvarovat, protože ubližují dítěti.

Nedávný průzkum ukázal, jakých nejhorších chyb se rodiče dětí dopouští při jejich výchově. Nad níže zmíněnými chybami jen tak nelze mávnout rukou a budoucí rodiče by se jim rozhodně měli vyvarovat.

Rodiče nemají na dítě dostatek času

Každé dítě trpí, pakliže na něj nemá rodič čas. Bohužel dnešní doba je dobou velmi hektickou a uspěchanou, lidé se honí především za svou kariérou a dítě si pořizují, protože si myslí, že na to mají věk. Jenže dnes to není o věku, dnes je to o dostatku času. Pokud na dítě nemáte čas ani v pětatřiceti, nepořizujte si ho. S dítětem budete muset trávit spoustu času. Na práci i osobní koníčky již tolik času nebude. Jste na to připraveni?

Pracující matka

Časté podceňování a urážení dítěte

Velmi častou chybou, které se rodiče dopouští, je podceňování a urážení dítěte. Tímto se myslí například klasické věty jako “Na to jsi příliš malý” nebo “To nemůžeš pochopit” či “Tohle se ti nepovedlo”. Všechny věty dokážou dítě dostat do situace, ve které ztratí zájem o veškeré učení nebo rozvíjení se. Bude mít strach z toho, že opět neuspěje. Jakožto rodič je třeba dítěti neustále věci vysvětlovat, i když možná pochopí jen pár slov. Stejně tak je velice důležité chválit dítě za vše, co se mu podaří, i když je to jen chycení míče do dlaní.

Péče o dítě

Až příliš vysoké nároky na dítě

Řada rodičů dnes klade na své dítě až příliš vysoké nároky. A ve chvíli, kdy dítě nesplní to, co si rodiče vysnili, na něj zanevřou. Jenže je třeba si uvědomit, že dítě je zcela jiná bytost než vy nebo sousedův kluk. Svými příliš vysokými nároky dítě jen stresujete. Dejte mu prostor na rozvíjení toho, co baví ho, nepodsouvejte mu vizi, kterou jste si sestavili vy jakožto rodiče.

Chyby, kterých se dopouští rodiče při výchově dětí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!