Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Parfém / foto: Ollyy / Shutterstock.com

Podle čeho vybrat perfektně padnoucí parfém?

Vybíráte sobě nebo své blízké milované osobě nový parfém? Možná si lámete hlavu nad tím, jak poznat ten pravý a dokonale padnoucí. Přinášíme vám pár rad, jak takový parfém vybrat.

Výběr podle intenzity a příležitosti

●        Toaletní voda

Toaletní voda obsahuje zhruba 4 až 8 procent podílu vonné složky. Eau de Toilette (EdT) vydrží na kůži kolem 2 až 3 hodin a během dne je potřeba ji opakovaně nanášet. Toaletní voda bývá svěžejšího rázu než její koncentrovanější příbuzné, a tím pádem se hodí na každodenní nošení.

●        Parfémová voda

Parfémová voda je často používaná a oblíbená forma vůně. Vonná složka zabírá 8 až 15 procent a na kůži se udrží 4 až 5 hodin. Parfémová voda se označuje také jako Eau de Parfum (EdP) či Parfum de Toilette (PdT) a je vhodná na odpolední a večerní schůzky.

●        Parfém

Parfém je nejintenzivnější verzí všech vůní, a to díky 20–30% obsahu vonné složky. Ve srovnání s ostatními má hustší konzistenci a prodává se v malých baleních. Parfém se rozvíjí několik hodin, dokonce i dní. V tomto ohledu se rozhodně vyplatí zainvestovat a sáhnout po kvalitě. Například po parfémech nesoucích označení „niche“, při jejichž výrobě se ctí tradiční řemeslnost a které obsahují jen ty nejkvalitnější suroviny. Parfém se hodí na speciální příležitosti, ale i na každodenní nošení pro odvážné.

●        Kolínská voda

Kolínská voda je nejméně koncentrovaná vůně (obsahuje cca 3 až 5 procent vonných látek), zato s velkým množstvím alkoholové složky. Kolínská, tedy Eau de Cologne (EdC), má velmi malou výdrž a nanáší se krom těla i na obličej. Dříve byla tato vůně čistě pánskou záležitostí, dnes už jsou na trhu unisexové, a dokonce i výhradně ženské kolínské. Oproti vodě po holení kolínská neobsahuje pečovací složky a její použití je vhodné během celého dne.

Výběr podle sezóny

Prodej parfémů se soustředí na nabídku i podle aktuální sezóny.

●        Jarní

Jarní vůně by měla být lehká a svěží. Ideální jsou květinové tóny (jasmín, konvalinky, pivoňky, cedr a šalvěj).

●        Letní

Podobně jako jarní parfémy i ty letní jsou osvěžující, navíc ale mají přidané ovocné tóny, které dotvářejí šťavnatý dojem. Mezi hlavní složky letních vůní patří růže, šeřík, čaj, máta, citrusy, meruňka, broskev, bergamot, kardamon a muškátový oříšek.

●        Podzimní

Podzimní parfémy už jsou o něco sladší a těžší a využívají podmanivost koření. Oblíbenými složkami těchto vůní jsou santalové dřevo, pižmo, vanilka, frézie, cedr, levandule, pačuli a ambra.

●        Zimní

Zimní parfémy jsou nejvýraznější a nejsilnější. Jedná se o vůně orientální a dřevité. Pokud se chystáte pořídit si vůni na zimu, sáhněte po té, která obsahuje černý rybíz, vanilku, skořici, kadidlo, pačuli, cedrové nebo santalové dřevo.

Podle čeho vybrat perfektně padnoucí parfém?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!