Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Skvělý bazén / foto: Bohbeh / Shutterstock.com

Jak na čistý bazén po celou sezónu?

Klidné odpoledne u bazénu na zahradě, to je splněný sen. Jenže stačí trocha deště a větru nebo naopak vysoké teploty a po křišťálově čisté vodě v bazénu je veta. Jak tomu zabránit? Nejlepším řešením je věnovat pozornost pravidelnému čištění a filtraci.

3 druhy čištění vody

1. Listy, smetí a fyzické nečistoty

O část úklidu bazénu se dá postarat manuálně. Na nepořádek, který plave na hladině, použijte síťku. Vše ostatní, co stihlo klesnout ke dnu, se smete a odsaje. Při pravidelném používání plachty na zakrytí bazénu si spoustu práce ušetříte.

2. Stěny bazénu

Na úrovni vodní hladiny se na stěnách často tvoří černý povlak. Skládá se z vodního kamene, mastnoty a dalších nečistot. To vše poskytuje prostor a živiny pro růst řas a vznik zákalu. Jak se těchto nečistot zbavit? Jednoduše vysavačem, popř. samočinným robotem. Nebo ručně, kartáčem a čisticími prostředky. Jen pozor, nikdy nepoužívejte mýdlo nebo obyčejný saponát. Pro zachování kvality vody jsou nutné speciální přípravky.

3. Filtrace vody

Na trhu existuje celá řada filtračních zařízení, v zásadě přitom existují dva typy. Kartušová filtrace neoplývá velkým výkonem, postačí ale pro bazény o objemu do 8 m³. Pro větší bazény se vyplatí pořídit filtraci pískovou.

V každém případě nezapomínejte alespoň jednou týdně filtr zkontrolovat a vyčistit.

Tip: Pokud si chcete ušetřit práci, umístěte v bezprostředním okolí bazénu malou nádrž na vodu, aby si každý mohl před vstupem do bazénu umýt nohy.

Jak často filtrovat?

Obecné pravidlo praví, že v bazénu by měla filtrace vody probíhat 4–8 hodin denně. Pro co nejlepší výsledek je ideální rozdělit čas do několika bloků, např. po 2 hodinách. Pokud vás neláká představa, že musíte myslet na to, kdy zapnout a vypnout filtrační zařízení, můžete sáhnout po časovači do zásuvky.

Ani sebepravidelnější filtrování vám ale čistou vodu nezaručí, pokud nezvolíte přístroj o správném filtračním výkonu. Ten se odvíjí od tzv. kubíkového výkonu čerpadla. Jak se k němu dobrat? Je to jednoduché, celý objem bazénu je třeba vydělit čtyřmi. Důležité je ohlídat si, aby celkový výkon filtrace nebyl menší než kubíkový výkon. Pokud se bude filtrace nacházet ve větší vzdálenosti nebo procházet členitým terénem, doporučuje se zvolit výkon vyšší.

Jak na čistý bazén po celou sezónu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!