Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Odolná bunda / foto: shopkilpi.cz

V softshellovém oblečení vás nezaskočí žádné počasí

Snad každý milovník výprav a výletů slyšel o softshellovém oblečení. Někdo bez něj nedá ani ránu, protože ho ochrání proti nepříznivému počasí. Zjistěte, co tento materiál tvoří, a jak se o něj správně starat.

Co je softshell?

Softshell kombinuje několik funkčních materiálů, které společně zajistí nepromokavost, větruvzdornost, prodyšnost a poskytnou kvalitní tepelnou izolaci. Setkáte se s ním u bund, kalhot, mikin, triček, rukavic a obuvi.

Nejvíc ho oceníte v chladném počasí nebo proměnlivých povětrnostních podmínkách. Softshellové kousky proto volte zejména na jarní a podzimní výpravy, hodí se také do mírné zimy.

Druhy softshellu

Membránový softshell lépe odolá dešti

Skládá se ze tří vrstev, přičemž prostřední tvoří membrána, která dobře ochrání proti větru, dešti, odvádí tělesnou vlhkost a tím eliminuje pocení. Cenově se jedná o dražší variantu.

Tkaný softshell se chlubí vyšší prodyšností

Také se skládá ze tří vrstev, ale střed tvoří textilní vlákna. Oblečení je dobře prodyšné, lehčí a elastičtější, promokne však o něco rychleji. Oproti membránovému stojí méně.

Jak si softshell poradí s deštěm?

Záleží na výšce vodního sloupce u každého kusu oblečení. Mezinárodní norma stanovila za nepromokavý materiál takový, který odolá tlaku 1300 mm vodního sloupce. Tkaný softshell zvládne většinou až 5000 mm, membránový až 30000 mm vodního sloupce.

Obecně však platí, že pokud vás na výpravě zastihne déšť a máte oblečení ze softshellu, jen tak nepromoknete. U silného lijáku však s ochranou nepočítejte. Kapky začnou po chvíli prosakovat a oblečení promokne.

Jak se o softshell správně starat

Aby si softshellové bundy, kalhoty a další kousky zachovaly co nejlepší vlastnosti, řiďte se pokyny na štítku. Při praní nepoužívejte běžný prací prostředek, ale pouze speciální pro funkční prádlo.

Softshell:

  • nežehlete,
  • nečistěte chemickým prostředky,
  • nepoužívejte bělidla
  • ani nenamáčejte před praním.

Při koupi se zaměřte na osvědčené výrobce, kteří ručí za kvalitu. Jakmile vás zastihne vítr a déšť, pochopíte, že se na takovém oblečení nevyplatí šetřit. Jestli tápete, podívejte se, jak vybrat softshellovou bundu.

V softshellovém oblečení vás nezaskočí žádné počasí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!