Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kávové boby / foto: shutterstock

Cestování s kávou - ve které zemi jste mohli poprvé ochutnat cibetkovou kávu nebo flat white?

Cestování za gurmánskými zážitky je dnes již standard. Cestujeme za středomořskou kuchyní do jižní Evropy i za exotickými pokrmy do Asie. Stejně tak můžeme do různých částí světa jezdit ochutnávat kávu a vyzkoušet si kávový turismus.

Příprava kávy v různých částech světa

Ať už jedete kamkoli na světě, káva tam na vás bude čekat. Možná ji budou připravovat jinou technikou, než jste zvyklí z domova, nebo v ní bude přidané koření, alkohol a další přísady.

Tureckou kávu známe asi všichni. V dnešní době i většina tuší, že ta pravá má k českému turkovi daleko. Káva je extra jemně namletá a povařená ve speciální nádobě zvané džezva.

Při přípravě může být do kávy přidané výrazné koření jako kardamom nebo skořice. Většina lógru zůstane po přelití do šálku na dně džezvy a můžeme si tak vychutnat silnou kávu podobnou espressu.

Turecká káva

Vietnamská káva se u nás těší čím dál větší oblibě. Jedná se o překapávanou kávu připravenou s pomocí filtru phin. Chuť samotné kávy je podobná té z automatického překapávače nebo french pressu. Správně ji ale filtrujeme přímo na porci kondenzovaného mléka.

Vietnamské kávě je podobná i indické kávě Kaapi, která je přelitá na vařící slazené mléko nebo malajsijská Ipoh White coffee, na kterou jsou zrnka pražená spolu s rostlinným olejem, a nápoj je pak podáván se slazeným kondenzovaným mlékem.

Pod pojem italská káva se může schovat jak způsob pražení, tak způsob přípravy, rozhodně ale ne její původ. Italská káva obvykle představuje tmavý styl pražení. Káva nebývá jednodruhová, je výrazná v chuti, aroma a často i podílu kofeinu vzhledem k použité robustě.

Z Itálie pochází espresso a všechny nápoje na jeho bázi. Espresso si v Itálii dáte správně na baru a ihned vypijete. Na delší pití pak poslouží třeba cappuccino – espresso v šálku o velikosti kolem 180 ml, doplněného vyšlehaným mlékem s mikropěnou.

Italské cappuccino

Z Austrálie pak pochází Flat White, dnes velmi populární nápoj podobný cappuccinu. Jsou v něm ale 2 shoty espressa a může být i méně mléka. Kávová chuť zde hraje prim.

Vídeňskou kávu, si ve Vídni nedáte. Typická je zde Wiener Mélange. Na první pohled cappuccino, ale pravý Vídeňan by se s vámi hádal. Na nápojovém lístku ale najdete desítky různých kávových nápojů, a když si objednáte „Einspänner“, dostanete slazené espresso, ve sklenici a se šlehačkou.

Etiopský kávový rituál je jeden z nejsilnějších kávových zážitků. Káva zde není pouze ekonomický zdroj a obyčejný nápoj. Tradiční rituál se třemi nálevy je nejdůležitější společenská událost, které se můžete ve vesnici jako návštěvník zúčastnit.

Speciální druhy káv

Italská ani turecká káva nejsou žádné speciální druhy. V jednom případě jde o ustálený výraz, ve druhém o způsob přípravy. Na světě ale existují kávová zrna, která speciální jsou.

Geisha nebo Gesha je kávová odrůda pocházející z Etiopie. Pěstuje se jen na pár místech na světě a je považována za nejlepší kávu, kterou můžete ochutnat. Ochutnat ji můžete v řadě kaváren a pražíren s výběrovou kávou, zaplatíte pak minimálně dvojnásobek ceny ostatních káv. Narazíte ale i na takové, které stojí až 100$.

Cibetková káva, o té už jste určitě někdy slyšeli. Kávové třešně poslouží jako pochutina pro cibetky a z jejich trusu jsou pak vybírána nestrávená a neporušená zrna. Káva v průběhu trávení projde fermentací a dostane díky tomu svou specifickou chuť.

Cibetková káva

Jamaica Blue Mountain ve výběru nesmí chybět. Velká zrnka plná úžasné chuti se pěstují na území velkém pouhých 6000 hektarů. Pro získání této známky kvality musí pěstitel splnit řadu podmínek, a tak jsou kávová zrnka nedostatkovým a exkluzivním zbožím.

Kromě zajímavého chuťového zážitku mají tyto 3 kávy další společný jmenovatel, a tím je vysoká cena. Za jakou kávu ještě zaplatíte několikanásobně více, než za svůj běžný šálek? Přečtěte si náš článek shrnující 7 nejdražších káv světa.

K tomuto článku není otevřena diskuze