Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slaboduchý muž / foto: shutterstock

Jaké nadávky používáme nejčastěji

To je ale dement! Ty idiote! S tím kreténem se nebudu bavit….víme jaké slovo jsme vlastně použili?

Většina z nás tuší, že touto třídou nadávek přirovnáváme dotyčného k osobě slabomyslné, duševně zaostalé – na rozdíl od jiných tříd nadávek, kde srovnáváme dotyčného s určitými lidskými orgány sloužícími k reprodukci, případně s močí a stolicí.

Nejtěžší nadávkou by měl být idiot, protože termín „idiocie“ je nejtěžší forma oligofrenie, tedy slabomyslnosti. Tato duševní nemoc se týká celé osobnosti a vyvíjí se již od dětského věku. Idiot je na úrovni dvouletého dítěte, nenaučí se mluvit ani zvládat nejzákladnější návyky. Jediné, co umí, je rozpoznat osoby.

Nechápavý výraz

Trochu menší nadávkou by měl být imbecil. Princip mentálního poškození imbecila je stejný jako u idiota, ale míra poškození je trochu nižší: Imbecila lze zhruba přirovnat k šestiletému dítěti. Dá se tedy říci, že dospělý imbecil se ve společnosti může někdy určitým způsobem uplatnit.

Nejmenší formu poškození nemocí „idiocie“ má debil. Debil dosáhne nejvýš úrovně dvanáctiletého dítěte. Když tedy za volantem výkřikem „ty debile!“ komentujeme chování nějakého řidiče, nemusíme být daleko od pravdy. Dvanáctileté děti zjevně zvládají řešit většinu situací, které řeší dospělí. V některých zemích dvanáctiletí chlapci rukují do armády, dvanáctileté dívky se vdávají. Že je z medicínského hlediska daný dospělý jedinec opravdu debil tedy nemusí nikdo vědět.

Agresivní řidič

Kde se v této plejádě nachází kretén? Kretenismus je vývojovou poruchou štítné žlázy, často způsobené nedostatkem jódu ve stravě matky během těhotenství. Obvyklé projevy kretenismu jsou malý vzrůst a snížená inteligence. Někdy se přidávají hluchoněmost, svalová ztuhlost nebo problémy s motorikou. Přirovnávat tedy svalovce, který nás předběhl ve frontě, ke kreténovi není moc přiléhavé.

Muž s rouškou

A kdepak máme dementa? Demence je závažná mozková choroba. Příčinou jsou degenerativní změny v mozkové tkáni. Podstatou jsou chorobné procesy jako Alzheimerova nebo Hungtingtonova choroba. Většina forem demence postihuje lidi nad šedesát let. Demence je také důsledkem jiných chorob: posledním stádiem syfilis, AIDS atd., kde postihuje i osoby mnohem mladší, nicméně demence je dnes u mladších jedinců poměrně řídká. „To je ale dement!“ je tedy dobré vykřiknout např. v případě, kdy nám téměř pod kola auta do vozovky skočil stařík se svým pejskem.

Legrační senior

Anketa

Dement. Idiot. Kretén! Víme, co vlastně říkáme?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!