Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hrad Kost / foto: shutterstock

Hrad Kost a údolí Plakánek jsou opředeny tajemstvím

V Českém ráji leží náš nejzachovalejší gotický hrad Kost. Nedobytný hrad postavený na pískovcové skále je ukryt v malebném údolí s názvem Plakánek. Proč hrad nikdy nebyl dobyt a proč nese údolí jméno Plakánek?

Nedobytný hrad Kost

Více než 500 let starý hrad, který se pyšní tím, že prakticky nikdy nebyl dobyt, je naším nejzachovalejším gotickým hradem. Ač se traduje, že o jméno Kost se zasloužil na své válečné výpravě Jan Žižka, historické záznamy toto vylučují. Nicméně o nedobytnosti se i tak Jan Žižka přesvědčil, a to zcela prostým způsobem. Hrad jednoduše minul, nenašel ho. Hrad Kost je postaven v údolí. Naprosto netradičně, uprostřed lesů Českého ráje.

Hrad Kost vítá své návštěvníky i jejich čtyřnohé mazlíčky, což z něj dělá výjimku mezi památkami. Na Kost zkrátka patří i hafani. Prohlídku můžete tedy absolvovat i se svým čtyřnohým mazlíkem.

Hrad Kost
Hrad Kost – Zdroj: Shutterstock.com

Údolím Plakánku se dodnes ozývá pláč a nářek

Malebné údolí nabízí nepřeberné množství ohrožených rostlin a živočichů. Málokdo se sem nechce vrátit. Traduje se, že se zde stále za stmívání ozývá pláč. Samotný název Plakánek si toto údolí vysloužilo po rodině Plakánků, kteří zde pálili dřevěné uhlí v blízkém okolí. Kouř z milířů se vléval do údolí a projít bez slziček se povedlo málokdy. Nicméně pověsti vyprávějí i jiné důvody tohoto pojmenování. Vypráví se, že se zde ozývá nářek ženy, která se v údolí zbavila nemanželského dítěte a po nocích ho stále hledá a volá. Další pověst vypráví, že dcera hradního pána se zamilovala do chudého chasníka a její otec ji nechal i s jejím milým zazdít ve sklepení. Po jejich smrti nechal jejich ostatky vhodit do rybníka u hradu Kost a mladí milenci nemůžou dodnes najít klid a pláčou nad svým osudem. Údajně se tu a tam zjevují na hladině rybníka v podobě dvou běloušů.

Pověsti provázejí hrad Kost a údolí Plakánku od nepaměti a stále lákají návštěvníky. Až tudy budete procházet, pozorně se zaposlouchejte, jestli také neuslyšíte ten strašidelný pláč.

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/vase-zpravy-stredoveky-hrad-kost-nesetri-legendami-i-fakty-40189861

Hrad Kost a údolí Plakánek jsou opředeny tajemstvím

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!