Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kraslice na Hluboké / foto: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Hluboká nad Vltavou zve na (ne)tradiční výlet - vydejte se po stopách obřích velikonočních kraslic

Období Velikonoc je v Hluboké nad Vltavou již tradičně zasvěceno velikonočním kraslicím. Již poněkolikáté jsou v obci a jejím okolí rozmístěny téměř tři desítky obřích velikonočních kraslic. S dětmi i bez nich se můžete vypravit na jejich "lov". 

Kraslice malované akademickými malíři

I letos Hluboká nad Vltavou nachystala několik tras, na nichž si můžete prohlédnout nejen krásy města, zámku a jejich okolí, ale i obří kraslice, které pomalovali akademičtí malíři, lidé živící se kreativní tvorbou, i děti ve škole. Vidět tak můžete třeba obří kraslici s motivem Malého prince od malířky Jany Roselli, tvorbu Lindy a Terezy Trnkových, Radky Vačkářové nebo vejce s mandalami a slovy z knihy Astrid Lindgrenové od Moniky Brýdové. Vajec je celkem 28 a všechna stojí za návštěvu a prohlédnutí.

Velikonoční kraslice
Velikonoční kraslice – Zdroj: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Vyberte si trasu a vyrazte

Trasy s obřími kraslicemi jsou celkem čtyři a měří od dvou do čtyř a půl kilometru. Projít se můžete zámeckým parkem, kde si užijete i krásnou přírodu, a po cestě do parku se můžete zastavit na pohádkovém zámku známém z pohádky Pyšná princezna. Krásná velikonoční vejce najdete i při procházkách městem, kde je městský okruh. Další okruh vás zavede až na lovecký zámeček ohrada, kde můžete využít prohlídky zámku. Děti okouzlí výstava strašidel ve sklepení zámečku Ohrada a všechny společně nadchne zoologická zahrada. 

Kraslice na Hluboké
Kraslice na Hluboké – Zdroj: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Luštěte křížovku s tajenkou 

Ať už zvolíte výlet s prohlídkou zámku, vyšlapete na zámeckou věž nebo budete chodit jen "po kraslicích", užijete si skvělou zábavu. Mapu tras si můžete zakoupit v Hluboké nad Vltavou v knihkupectví paní Olgy Trčkové za 70 Kč. Součástí je i křížovka s tajenkou. Abyste ji vyluštili, je potřeba najít nejen všechna vejce, ale také na jednotlivých stanovištích správně zodpovědět jednotlivé otázky. 

Výlet pak můžete zakončit v některé z místních kaváren či restaurací ve městě i v podhradí. Všechny vypadají kouzelné a nabízí zajímavé a chutné občerstvení. Sami jsme to za vás vyzkoušeli. Kraslice budou k vidění až do 14. května 2023.

 

Zdroj:

https://velikonocenahluboke.cz/

 

Hluboká nad Vltavou zve na (ne)tradiční výlet - vydejte se po stopách obřích velikonočních kraslic

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!