Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Budapešť / foto: Shutterstock

Dunajská princezna Budapešť

Budapešť je ideálním místem pro strávení prodlouženého víkendu. Splňuje kritéria evropské metropole a poskytované služby vás překvapí svou kvalitou. Zejména milovníci termálních pramenů si zde přijdou na své.

Srdce Maďarska

Budapešť je díky své poloze srdcem Maďarska. Její více jak tisíciletá historie láká turisty po celý rok, vždyť už Římané založili na dnešním území Budapešti vojenskou osadu Aquincum, ze které se dochovalo mnoho památek. Ale Budapešť láká i pikantní kuchyní, tokajským vínem, čardášem a cikánskou hudbou.

Kouzelná Budapešť
Kouzelná Budapešť – Zdroj: Shutterstock.com

Ráj milovníků památek a historie

V roce 1896 oslavilo město tisícileté výročí vybudováním pompézního náměstí Hrdinů, kde se nacházejí sochy nejdůležitějších postav maďarských dějin. Celá Budapešť překypuje krásnými historickými budovami a svou atmosférou velmi připomíná Prahu či Vídeň. Nejviditelnějšími dominantami města jsou na levém břehu Dunaje královský palác s Matyášovým chrámem a Rybářskou baštou, na pravém pak neogotický Parlament, jedna z největších vládních budov v Evropě, který má téměř 700 místností vyzdobených předními dobovými umělci Maďarska. Ale každý si zde přijde na své. Najdete zde přes šedesát muzeí, dvě opery, kolem čtyřiceti divadel a několik koncertních síní, nespočet historických budov, ale také kavárny vídeňského typu, bary, restaurace, krápníkové jeskyně a termální lázně.

Termální velmoc

Tato Paříž Východu se navíc pyšní jako jediná světová metropole stovkami termálních pramenů a studní. Přes 70 milionů litrů vody o teplotě mezi 26 a 76 °C denně vychrlí 128 různých pramenů. Už Evlia Chelebi, jeden z největších středověkých cestovatelů, napsal: „Neexistuje pravděpodobně jiné město v zemích věřících a možná na celém světě, kde tak hojně tryskají prameny, aby vyléčily všechny neduhy, jako Buda.“ Po celé Budapešti se nacházejí léčivé lázně různých typů (římské, turecké, lázně v neoklasicistním stylu) a nabízejí širokou škálu služeb, od pitných kůr a vanových lázní po masáže, zábaly, inhalace a další.

Lázně Szechenyi v Budapěšti
Lázně Szechenyi v Budapěšti – Zdroj: T photography / Shutterstock

Markétin ostrůvek

Pokud se rozhodnete objevovat kouzlo Budapešti, udělejte si čas pro návštěvu místní zeleně. Uprostřed Dunaje leží Markétin ostrůvek, který je jedním velkým parkem – ideální místo pro odpočinek nejen pro místní, ale i pro uchozené turisty. Nalákat by vás sem mohly i dvě architektonické památky patřící na seznam UNESCO – barevná hudební fontána a vodárenská věž z roku 1911, která nyní slouží jako rozhledna. Kromě toho v parku půjčují kola a další samohybná vozítka, což ocení především menší ratolesti. Snadno se tak podíváte i na další zajímavosti ostrova, např. zoologickou, japonskou či růžovou zahradu. Ať zavítáte do jakéhokoli kouta Budapešti, můžete se těšit na vřelou pohostinnost a pohodovou atmosféru.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mark%C3%A9tin_ostrov

https://cs.wikipedia.org/wiki/Budape%C5%A1%C5%A5

https://pruvodcebudapesti.cz/

Dunajská princezna Budapešť

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!