Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Texas / foto: CrackerClips Stock Media / Shutterstock.com

Americký Texas nejsou jen kovbojové a ropné vrty

Mnoho lidí si americký stát Texas spojuje s kovboji, ropou a nejlepším barbecue na světě. Přestože všechny tyto věci při návštěvě Texasu pravděpodobně najdete, můžete cestou narazit na několik překvapení. Přečtěte si, co o tomto jižanském státu pravděpodobně nevíte.

Hlavně v Texasu nedojte cizí krávu, je to nezákonné.

Texas je dost svérázný a stačí se podívat do jeho právního řádu, abyste to poznali. Stát má stále spoustu podivných, zastaralých zákonů, které vám rozhodně zvednou obočí. Například je nezákonné prodat své oko, oprašovat veřejnou budovu péřovou prachovkou, dojit cizí krávu a lovit bizona z druhého patra hotelu. A rozhodně nesmíte nechat na galvestonských plážích volně pobíhat velblouda. Na druhou stranu je naprosto legální odchytit Yettiho, pokud ho náhodou někde venku uvidíte.

Z Texasu pochází nejpopulárnější karetní hra na světě

Z kovbojského amerického státu pochází varianta pokeru Texas Holdem, která je nejoblíbenější na světě, ale nebylo tomu tak vždy. Ve skutečnosti si získal velkou popularitu teprve nedávno, a to především díky platformám jako PokerStars. Je pravděpodobné, že rodištěm pokeru v jeho současné podobě bylo v 16. století New Orleans v Louisianě. V té době sem přišla francouzská blafovací hra poque, která používala balíček 52 karet a v průběhu let se vyvinula moderní poker. Ve 20. letech 20. století pak údajně vynalezl variantu Texas Holdem jistý hráč T. "Blondie" Forbes. Tu pak skupina texaských hráčů přinesla v 60. letech minulého století do Las Vegas a brzy se začaly dít věci V roce 1970 konala první World Series of Poker, kde se poprvé hrál turnaj v Texas Hold'emu. V následujícím roce se stal jedinou hrou, která se hrála, protože byl považován za dokonalou kombinaci dovedností a náhody. A vůbec není náhodou, že tato varianta je ve světě online karet zdaleka nejrozšířenější.

K tomu přispěl velký boom této hry na přelomu století, ke kterému přispěl tzv. Moneymakerův efekt – Jistý Christopher Bryan Moneymaker totiž v roce 2003 vyhrál takzvaný Main event na World Series of Poker (což je něco jako neoficiální mistrovství světa), přičemž se tohoto turnaje zúčastnil jako totální amatér a vypálil rybník všem profesionálním hráčům. Zájem o poker a konkrétně o Texas Holdem vyústil v úspěšné tažení napříč televizními stanicemi, když se pokerové turnaje začaly usazovat v hlavních vysílacích časech a nakonec také tím, že Texas Holdem nabízí po celém světě stovky různých poskytovatelů jako online živou hru.

V Texasu najdete kolonii netopýrů čítající 20 milionů kusů

Největší známá kolonie netopýrů v Severní Americe se nachází v Brackenově jeskyni a žije v ní přes 20 milionů netopýrů, což je více než celá lidská populace Mexico City. Největší známá městská kolonie netopýrů se nachází také v Texasu nad jezerem Lady Bird Lake v Austinu.

Kalkulačka byla vynalezena v Texasu

Od 50. let 20. století byl Jack Kilby, zaměstnanec společnosti Texas Instruments, průkopníkem integrovaného obvodu, který pomohl odstartovat revoluci v oblasti složitých - a stále menších - elektronických zařízení. Kilby později získal za svůj přínos ve vývoji integrovaného obvodu Nobelovu cenu za fyziku. V roce 1967 představil tým společnosti Texas Instruments, vedený Kilbym a zahrnující Jamese Van Tassela a Jerryho Merrymana, novou aplikaci této technologie. Díky tomuto týmu Texas Instruments později získala hlavní patenty na přenosné kalkulačky.

Kapitol státu Texas je o 4,5 metru vyšší než Kapitol USA

Kapitol je v USA cosi jako vládní administrativní budova, většinou v klasicistním stylu, s ikonickou kopulí uprostřed. V tom federálním, který se nachází v hlavním městě USA, Washingtonu, schůzují obě komory parlamentu – senát a kongres. Ne, že by Texas nějak soutěžil, ale budova texaského státního Kapitolu, kde sídlí texaská vláda a guvernér, je větší než Kapitol ve Washingtonu, má na výšku 94 metrů. Obě budovy kapitolu mají podobný tvar kopule a i v dalších rysech jsou si velmi podobné. Texaský Kapitol je postaven z texaského vápence a žuly a na jeho vrcholu se nachází mramorová socha nazvaná Bohyně svobody. Nicméně je to pouze druhý nejvyšší státní kapitol v USA. Jedničkou je Louisiana, jejíž 137 metrů vysoký Kapitol je zároveň sedmou nejvyšší budovou ve státě.

Texas je více než dvakrát větší než Německo

Texas je větší, než si myslíte. Texas má rozlohu 695 407 čtverečních kilometrů, je tedy větší než všechny evropské země (s výjimkou Ruska, pokud bereme v potaz asijské části) a na jeho území by se snadno vešlo hned několik evropských států. (Kdybyste strategicky položili tvar Texasu na mapu Evropy, mohli byste obsáhnout Paříž, Prahu, Milán, Amsterdam, Brusel, Mnichov a Florencii.) Nemluvě o tom, že v Texasu žije každý dvanáctý Američan. Když se říká, že "v Texasu je všechno větší", není to jen pouhé místní pořekadlo.

Americký Texas nejsou jen kovbojové a ropné vrty

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!