Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Atacama / foto: shutterstock

Místo, kde tisíc let nepršelo

Na severu Chile se táhne podél pobřeží Pacifiku jedna z nejsušších pouští světa: Atacama. Na poušti jsou místa, kde už tisíc let nepršelo. I když se jedná o velmi nehostinné prostředí, přesto turistům nabízí přímo nadpozemskou krásu.

Obří poušť bez deště

Jihoamerická Atacama je rozlehlé území podél And, které místy zasahuje až 100 km do vnitrozemí. Navíc se celé území nachází v úctyhodných 5000 metrech. Téměř zde neprší, celkový úhrn srážek za rok činí maximálně 1mm. Pokud to srovnáme se srážkami v České republice, tak u nás za rok naprší cca 2000 mm. Důvodem tak řídkých nebo žádných srážek jsou z jedné strany již zmíněné vrcholy And, bránící v příchodu srážek z východu. Z druhé strany, ze západu sem srážky zase neproudí kvůli rotaci zemské osy, která stáčí srážky směrem do oceánu. Výsledkem jsou místa, kde podle různých měření a zkoumání již tisíce let nepršelo.

Poušť Atacama
Poušť Atacama – Zdroj: Shutterstock.com

Nerostné bohatství drží lidi na poušti

Nehostinné podnebí ještě posiluje fakt, že jsou zde velké teplotní rozdíly během dne a noci. Rozdíly zde snadno dosahují až 50 stupňů Celsia. Přes tyto nehostinné podmínky zde žije kolem jednoho milionu obyvatel. Důvod je prostý – nerostné bohatství. Kromě železa a mědi se zde nachází největší naleziště ledku, neboli dusičnanu sodného, na světě. Mezi lety 1879 a 1883 o ledek a jeho vlastnictví dokonce válčilo Peru s Chile. Těžba ledku z pouštní oblasti Atacama tehdy dosahovala 80 % celosvětové produkce.

Okouzlující krajina z jiného světa

Pro turisty je lákavá nejen návštěva samotné pouště, ale také blízké velehory. Během sezóny se turistické centrum San Perdo promění v přelidněné městečko, do kterého se sjíždějí milovníci přírody z celého světa. Láká je především Měsíční údolí, které je jako by pocukrované všudypřítomnou solí. Kdysi se zde nacházelo totiž jezero, ale po jeho vyschnutí zůstaly na jeho „dně“ tisíce drobných krystalů. Celé údolí tak působí jako z jiné planety. Velmi populární je také třetí největší gejzírové pole světa El Tatio, kde je ze všech stran cítit síra a všemožnými skulinami zde proudí páry. Nejkrásnější pohled na El Tatio zažijete po ránu, kdy se nad gejzíry tvoří nejvíce páry. Oblíbené jsou také koupele v solných jezech Sejar či Piedra, kde salinita násobně převyšuje Rudé moře, nebo jiné slané destinace jako je Salar de Atacama.

Poušť Atacama
Poušť Atacama – Zdroj: Shutterstock.com

Milovníci astronomie si přijdou na své

Svým nehostinným prostředím je ovšem Atacama ideálním místem na pozorování noční oblohy. Díky nízké vzdušné vlhkosti a řídkému osídlení uvidíte až na samý okraj vesmíru. Toho nevyužívají jen turisté, ale i mezinárodní vesmírné projekty jako je ESO (Evropská jižní observatoř) a NASA, které mají na Atacamě hlavní observatoře. NASA zde využívá nehostinného prostředí i pro testování přístrojů, které se později cestují na Mars.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Atacama

https://www.e15.cz/magazin/chilska-poust-atacama-nejsussi-misto-sveta-vas-prekvapi-sirokou-paletou-prirodnich-kras-1331659

Místo, kde tisíc let nepršelo

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!