Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nenasytný netopýr / foto: shutterstock

Zvířecí otesánci snědí tolik, kolik sami váží

Lidé si asi ani nedokáží představit, co to znamená sníst naráz tolik, kolik sami váží, nebo dokonce ještě více. Ovšem ve světě zvířat existuje hned několik takových jedlíků.

Krvelační upíři

Listonosovití netopýři, respektive jejich podčeleď upíři, se vyznačují hematofágií. Jedná se o krvežravost, což znamená, že se živí výhradně krví teplokrevných živočichů a nejedí nic jiného. Právě díky tomu mají takový nevídaný apetit. Krev totiž obsahuje velké množství bílkovin a vody. Upíři dokáží na posezení vycucnout ze své oběti tolik, co sami váží. Jejich váha je zhruba 20 až 30 gramů, ale při jednom napití dokáží svou oběť připravit až o 50 mililitrů krve. Upíři mají velmi ostré řezáky a díky tepločivnému orgánu umístěnému v oblasti nozder dokáží detekovat ideální místo kousnutí. Krev však nesají, pouze olizují ranku, ze které vytéká. U nás se ovšem nemusíte ničeho obávat, žijí v Jižní a Střední Americe a útoky na člověka jsou spíše výjimečné.

Letící netopýr

Nenasytná stříbrná koule

Rejsec vodní při potopení pod vodu připomíná stříbrný tenisák nasáklý bublinkami, a to zejména díky své velmi jemné srsti, kdy na 1 cm2 kůže připadá až 20 000 chlupů. Loví ve vodě i na souši a za den dokáže sežrat 116 % své váhy. Je neustále aktivní, s čímž souvisí jeho rychlé trávení. Netráví totiž déle než 3 hodiny, a proto je většinu dne na lovu a hledá si potravu. Živí se hlavně malými korýši, vodním hmyzem, měkkýši a červi. Občas si však smlsne i na žábách nebo menších savcích, a právě tehdy využívá jedovaté sliny. Jeho slinné žlázy vyprodukují takové množství jedu, že by dokázaly usmrtit 200 myší. Pro člověka však nebezpečný není. Co nesní, si schovává na horší časy a můžete na něj narazit téměř v celé Evropě a na severu Asie.

Rejsec vodní

Žraví pavouci

Pavouci si pochutnávají většinou na cvrčcích, švábech nebo sarančatech. Ale můžete se setkat i s druhy, kteří si hravě poradí s mládětem myši nebo potkanem. Větší druhy pavouků pak dokáží ulovit i ptáka nebo malého savce. Do svých obětí vpravují jed prostřednictvím koncového článku klepítek. Zajímavostí je, že pavouci tráví mimotělně, to znamená, že vstříknou do svých obětí trávicí šťávy a čekají, až se rozpustí vnitřnosti. Zkapalněný obsah pak vysají, přičemž se objem jejich těla může zvětšit až o polovinu. Během jednoho chodu dokáží spořádat i jídlo o své vlastní váze!

Žravý pavouk

Zdroje:

Časopis Epocha 9/2009

https://cs.wikipedia.org/wiki/Listonosovit%C3%AD

https://www.atlaszvirat.cz/rejsec-vodni-1860

Zvířecí otesánci snědí tolik, kolik sami váží

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!