Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sovětská vlajka / foto: shutterstock

Vlajky Sovětského svazu zaplavily jižní Ukrajinu

Včera probíhaly oslavy Dne vítězství v některých zemích na východ od nás, kdežto v České republice jsme jej slavili už o den dříve. Na sovětské vlajky se tu už zapomnělo, vystřídaly je dokonce i v Praze moderní americké. Pokud se však vydáme na východ od nás, tu a tam se objeví. Nejvíce jich však bylo na jihovýchodní Ukrajině. Proč se tato zvláštní věc stala?

Jižní Ukrajina je mimo kontrolu Kyjevské moci už více, než 2 měsíce. Je jasné, že tam probíhají jiné procesy, než v zatím neobsazené části této země. Včera, 9. Května zde proběhly v mnoha městech oslavy dne vítězství, a zatímco v Kyjevem kontrolované části přišel do ulic víceméně skromný počet lidí, v mnoha jižních městech byla účast, dalo by se říci masová.

Oslava Dne vítězství v Melitopolu - zdroj: youtube.com

Zajímavostí ovšem bylo, že zatímco v severozápadní části Ukrajiny (stejně jako u nás) se to hemžilo žlutomodrými vlajkami současné kyjevské vlády, jihozápadní města vyvěšovaly většinou vlajky Sovětského svazu, tedy ne současné ruské, ale červené se srpem a kladivem. Je to absurdní? Nebo normální? Překvapivé? Pro každého asi něco jiného. Většina lidí v naší zemi je tím nejspíše překvapena.

Oslava dne vítězství v Chersonu - zdroj: youtube.com

Kyjev, Evropská unie a státy NATO považují ukrajinské území mimo kontrolu Kyjeva jako okupované. Z pohledu Ruska a donbaských republik zase osvobozené. Ostatnímu světu je to jedno. Lidé na náměstích v Chersonu, Melitopolu, nebo třeba v Doněcku se zdáli být v prázdninové náladě. Ruských vlajek drželi v rukou velmi málo, ukrajinské téměř žádné. Naopak vlajek SSSR byla převážná většina. Proč tomu tak bylo? Že by s nostalgií vzpomínali na SSSR a chtěli jej zpět? Nebo naopak vzývali Sovětský svaz, aby je bránil před ruskou invazí? Možná měli i jiné, nám neznámé důvody.

Oslavy 9. Května v Kachovce - zdroj: yourube.com

 

Zdroje:

(1) youtube.com

(2) yamal-media.ru

(3) ria.ru

Anketa

Vlajky SSSR zaplavily jižní Ukrajinu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!