Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Obrův chodník / foto: shutterstock

Obrův chodník láká k procházce návštěvníky Irska

Kdo jede do Irska a chce spatřit místní unikáty, neměl by minout tzv. obrův chodník.

Geologický unikát ležící na severovýchodním pobřeží Irska tvoří obrovské pole čedičových sloupců. Vznikl před miliony let a nese jméno Giant´s Causeway, což je velmi trefné.

Čedičový unikát na seznamu UNESCO

Obrův chodník vznikal před mnoha miliony let. Postupně se zde utvořilo kolem 40 tisíc převážně šestihranných sloupců, z nichž se některé z nich tyčí až do výšky dvanácti metrů. V průměru mají sloupce kolem šesti metrů. Vznikaly v čedičovém útvaru sloupcovitou odlučností tohoto nerostu a v dnešní době pokrývají zhruba 275 metrů pobřeží a přibližně ještě jednou tolik v místech pod hladinou moře. Sloupce se postupně svažují, čímž připomínají jakési obří schodiště.

Obrův chodník
Obrův chodník – Zdroj: Shutterstock.com

Legenda o soupeřících obrech

Nebylo by to Irsko, aby přírodnímu útvaru nevykouzlilo nějakou tajuplnou legendu. A jelikož sloupce skutečně vypadají jako jakýsi chodník pro obry, hned je tady legenda o dvou soupeřících obrech z opačných břehů. Jeden z obrů se jmenoval Finn MacCool a byl to Ir, druhý Benandonner, a byl ze Skotska, tedy z protějšího břehu. Obři si potřebovali vyřídit mezi sebou účty, ale k jejich smůle se s nimi každá loď potopila. Dovedli si prý poradit i bez lodí a vytvořili si přes moře chodník – čedičové sloupce.

Tuto legendu ještě podporuje fakt, že na protilehlém skotském pobřeží opravdu najdete podobný čedičový útvar. Ten ve skutečnosti vznikl následkem sopečné erupce.

Legenda v umění

Legenda o dvou svárlivých obrech se vyprávěla po dlouhá staletí a v 17. století doslova zlidověla. Ztvárnění tohoto tématu se začalo objevovat v uměleckých dílech a místo si získávalo stále více nadšenců. Některé sloupce postupně dokonce dostaly svá vlastní jména, jako třeba Obrův tkalcovský stav, Obrova rakev nebo méně morbidní Obrovy boty. Pokud do Irska zavítáte, určitě si nenechte tento unikát ujít. Pohled na rozbouřené moře z Obrova chodníku skutečně stojí za to.

 

Zdroj:

100+1 Zahraniční zajímavost, 20/2021, str. 41

Soukromé poznámky redaktorky z popisovaného místa.

Obrův chodník nebo obrovy varhany?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!