Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nebezpečí na cestě / foto: Doerschem / Shutterstock.com

Cestování vozem do zahraničí: vše, co byste měli vědět o pojištění

Cestování do zahraničí je v některých případech rychlejší letadlem či jinými dopravními prostředky. Pro někoho je pohodlnější cestování autem.

Avšak i pokud vlastníte spolehlivé auto, nemusí vaše cesta probíhat bez problémů. Někdy totiž nezáleží pouze na stavu vašeho vozidla, ale také na tom, koho při cestě potkáte. Havárie se na silnicích a dálnicích dějí dnes a denně. A mohou potkat i vás.

Bude vám stačit zelená karta na pokrytí způsobených škod?

Pokud cestujete po Evropské unii, pak ano. Zelená karta, což je doklad o tom, že vaše vozidlo má zaplacené pojištění v případě, že způsobíte nehodu, je platná ve všech státech Evropské unie. V současné době má dvě podoby: buď je zelená (je tištěná oboustranně) nebo je bílá (potištěná jednostranně. Nepoužívejte kopie (zejména zelená karty vytištěná na bílém papíře nemusí být dostatečná), ale originální doklady.

Vyplatí se pojištění navíc?

Cestovní pojištění vozu se vyplatí nejen v případech, kdy nehodu způsobíte vy. Užitečné je také pokud je havárie zaviněná vinou jiného řidiče. V takovém případě si zaplatíte pojištění pro nezaviněnou bouračku a v případě nehody si všechno vyřídí vaše pojišťovna a pojišťovna viníka nehody. K proplacení škod, které vznikly na vašem voze tak dojde dříve.

Pozor na havarijní pojištění

Zatímco povinné ručení, které si platíte, je platné pro celou EU, u havarijního pojištění to tak být nemusí. Před cestou do zahraničí si tudíž zkontrolujte, zda se toto pojištění vašeho vozu (pokud ho máte), vztahuje taktéž zahraniční bouračky. Je možné se připojistit, a to i krátkodobě. V případě krátkodobých pojistek je ale většinou povinná prohlídka stavu vozidla – a z tohoto důvodu je potřeba na pojištění myslet v dostatečném časovém předstihu.

Bezpečí na cestách

Při odjezdu do zahraničí by mělo dojít k důkladné kontrole stavu vozu a zaměřit se i na takové věci, jako je množství oleje, nafouknutí pneumatik, hladina vody v ostřikovačích a podobně. Tyto maličkosti mohou usnadnit cestu a také ušetřit peníze. Zajímavé informace o vozech nejen z hlediska bezpečnosti se můžete dozvědět na testování vozidel.

Cestování vozem do zahraničí: vše, co byste měli vědět o pojištění

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!