Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Palermské katakomby / foto: Anton Kudelin / Shutterstock.com

Palermské katakomby – Morbidní podívaná od 16. století až dodnes

Město Palermo na jihu Itálie je proslulé mimo jiné i kapucínským klášterem, který má rozsáhlé katakomby s tisíci pohřbenými mumifikovanými těly. Způsob jejich pohřbení však šokuje a udivuje návštěvníky z celého světa.

Kapucínské katakomby a děsivé rituály

V Palermu byl původně kapucínský klášter se hřbitovem, kam se mimo jiné pohřbívali právě kapucíni. Někdy v šestnáctém století však kapacita hřbitova dosáhla vrcholu a mniši stáli před rozhodnutím, co dělat. Řešení bylo celkem jednoduché – začaly vznikat krypty a poté i katakomby, kam se pohřbívalo dál. Jenže pohřbívání nestačilo. Mniši začali své mrtvé bratry mumifikovat. Prvním takto pohřbeným byl v roce 1599 bratr Silvestr z Gubbia.

I mumifikace mrtvých mnichů by byla ještě celkem pochopitelná. Naprosto morbidní však byly rituály, které se v následujících letech a staletích staly pravidlem katakomb. Mrtvá těla nebyla klasicky ukládána do rakví. Byla dehydrována na stojanech z keramických trubek a otírána octem. Některá těla byla nabalzamována, jiná raději hermeticky uzavřena ve skleněných rakvích. Pohřbíváni byli mniši ve svém řeholním oděvu, což je celkem pochopitelné. Vidět však nebožtíky vystavené, a hlavně postavené podél zdí, to je opravdu nevšední pohled.

Mumie v Palermu

Katakomby jako symbol výjimečného postavení

Do kapucínských katakomb byli nejprve pohřbíváni pouze mniši a představení kapucínského řádu. Významné osobnosti byly logicky oblékány do obřadních rouch. Někdy byli nebožtíci i převlékáni. Časem se staly katakomby symbolem prestiže a byli v nich pohřbíváni lidé ve výjimečném postavení – nebo ti, kdo si to mohli dovolit. Za místo v katakombách se totiž platilo.

Každý nový nebožtík byl nejprve umístěn na jakési výstavce do speciálního výklenku a až později byl přenesen na jiné, trvalejší místo. Záleželo totiž na tom, kolik za jeho uložení příbuzní platili. Ti chodili své mrtvé navštěvovat, modlili se u jejich ostatků a také pečovali o jejich oděvy a o to, aby nebožtíci vypadali co nejlépe. Pokud příbuzní přestali platit, bylo tělo nebožtíka uloženo na polici. Asi je vám jasné, že na policích začalo být časem docela těsno.

Katakomby v Palermu

palermských katakombách je pohřbeno přes osm tisíc osob, z toho cca 1250 je mumifikováno různým způsobem. Dodnes se jedná oblíbenou, byť velice morbidní turistickou atrakci, ale především je to významná historická památka.

Palermské katakomby – Morbidní podívaná od 16. století až dodnes

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!