Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Velká modrá díra / foto: shutterstock

Tajemství a vznik Velké modré díry

Velká modrá díra je označována jako nejúžasnější místo na Zemi a prý by byla schopná pojmout dva Boeingy 747 a ještě by v ní zbyl volný prostor.

Jak vznikla Velká modrá díra

Velká modrá díra je podmořský útvar, který se nachází u pobřeží Belize ve vodách Honduraského zálivu. Leží v centrální části atolu Lighthouse Reef a má téměř dokonalý kruhový tvar o průměru přes 300 metrů. Jeho hloubka je 124 metrů. Tento závrt krasového původu vznikl v minulosti, kdy byla hladina oceánu výrazně nižší než nyní. Vytvořila se jeskyně, u které se probořil strop, a když začala hladina vody stoupat, došlo k jejímu zaplavení. Velká modrá díra je součástí Belizského bariérového útesu, který je zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO.

Mořský záliv

Zajímavé poznatky o podmořské jeskyni

Lokalita byla poprvé prozkoumána v roce 1971 francouzským oceánografem Jacques-Yves Cousteau (1910 – 1997). O necelé půl století později se tam vypraví jeho vnuk Fabien Costeau (*1967) a britský miliardář Richard Branson (*1950), aby provedli podrobný průzkum celého útvaru. Dostanou se až na dno a podaří se jim pořídit nové záběry. Pomocí speciální techniky vytvoří první trojrozměrnou mapu vnitřní části Velké modré díry. Objeví také velice zajímavé podmořské krápníky až u samého dna jámy. V jámě je velice čistá voda a ideální podmínky pro pozorování ryb, ovšem v hloubce zhruba 90 metrů se nachází vrstva jedovatého sulfanu a není tam žádný život.

Exotické ryby

Podmořská jeskyně může mít souvislost s pádem mayské říše

Existuje hypotéza, že k pádu klasické mayské civilizace přispělo velkou měrou sucho. A právě Velká modrá díra poskytuje další důkazy k podpoře této teorie. Po odebrání vzorků sedimentů, které se nahromadily na sebe a zanechaly chronologický záznam o historickém klimatu, a jejich analýze vědci zjistili, že v období 8. až 10. století spadlo v této oblasti až o 70 % méně srážek a panovalo mnohem větší a delší sucho než bylo obvyklé. Hlad, nepokoje a epidemie jsou přirozenými důsledky podobného nedostatku, což mohlo nastartovat úpadek mayské civilizace.

Tajemství a vznik Velké modré díry

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!