Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dolský mlýn / foto: shutterstock

Mlýny opředené pověrami i skutečnou tragédií

Rajský mlýn na Šumavě, Dolský mlýn, Havlíčkův mlýn ve Lhotě, ale i mnoho jiných. Víte, co je spojuje? Dramatické události, tragédie, smutek a chvíle uvědomění, že lidský život je až příliš pomíjivý.

Ve mlýnech strašilo zřejmě odjakživa

V dnešní době už známe mlýny většinou jen z pohádek. Když opomineme bodré mlynáře a jejich dcery „krev a mlíko“, většinou to byla místa, kudy se vcházelo do pekla, kde čerti hráli mariáš a vůbec – byla to místa tajuplná až strašidelná. I ve skutečnosti existují mlýny opředené tajemstvím. Ovšem tragédie, které se v nich odehrály, nemají s pohádkami nic společného. Spíše naopak.

Starý mlýn

Rajský mlýn nebyl žádným rájem

To, co se stalo jednoho dne v Rajském mlýně, rozhodně nemělo nic společného s biblickým Rájem. Mlynář s chotí se jednoho rána vydali do kostela na mši. Vypadalo to, že mlýn zůstal prázdný. To zaujalo zloděje, který mlýn zřejmě již zdálky pozoroval. Využil příležitosti, vnikl dovnitř, jenže byl přistižen. Ve mlýně zůstala mlynářova stará matka, jejich devítiměsíční synek a čtrnáctiletý čeledín. Jako nástroj si vybral sekeru, která údajně stála opřená o zeď opodál. Zavraždil postupně všechny. Neušetřil ani nemluvně. Dopaden sice byl, ale jelikož nebyl plnoletý, zmírnil mu soud trest smrti na 20 let těžkého žaláře.

Co se stalo v Dolském mlýně?

Také Dolský mlýn má velmi smutnou pověst. Žili tam mlynář s mlynářkou a synkem. Když syn dospěl, vyrazil do světa „na zkušenou“, jak se tehdy říkalo. Dlouho se nevracel a rodiče už ho dávno oplakali. Nevěděli však, co s nimi bude ve stáří. Kdo jim zajistí živobytí? Jednoho večera k nim přišel zarostlý špinavý cizinec, který s sebou očividně nesl malé jmění. Oba staří lidé se rozhodli rychle – cizince brutálně ubili sekerou, zbavili se jeho těla a zjistili, že jeho torna je plná zlata. Jejich radost zkalila hned ráno drsná informace od sedláků z Jetřichovic. Přijeli si nechat namlít mouku a ptali se, kde je jejich syn. Prý ho den předtím potkali v hospodě. Starým manželům rychle došlo, že zavraždili vlastního syna. Jak to dopadlo? Mlynář se oběsil a jeho manželka skočila do náhonu. Ani jeden z nich svou vinu neunesl.

Most u Dolského mlýna

Podobných stavení s tragickou historií, která se odráží na atmosféře místa až do dnešních dnů, je velké množství. A nemusí to být jen mlýny. Stačí, když si vzpomeneme na statek Pohádka nedaleko Čachrova.

Zdroje:

Záhady života, září 2020, str. 18-19.

https://www.visitceskesvycarsko.cz/dolsky-mlyn/?utm_source=google&utm_medium=search

https://www.sumava.cz/objekt_az/2731-rajsky-mlyn/

Mlýny opředené pověrami i skutečnou tragédií

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!