Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bezesná noc / foto: shutterstock

Budíte se pravidelně ve 3 hodiny ráno s hlavou plnou černých myšlenek? Vyzkoušejte meditaci všímavosti

Pokud se vám pravidelně stává, že se okolo třetí hodiny probudíte a hlavou vám víří proudy temných myšlenek a katastrofických scénářů, věřte, že v tom nejste sami. Pomoci si však můžete velice snadno.

Mnoha lidem se tyto nepříjemnosti bránící dalšímu spánku stávají poměrně často, a proto se tým psychologů rozhodl přijít celé záležitosti na kloub a zjistit, proč a z jakých důvodů se toto děje. Zároveň nabízí několik možností řešení, jak této poruše předcházet.

Jak dochází k těmto stavům?

Z čistě fyzického hlediska při běžném nočním spánku naše neurobiologie dosáhne zlomového bodu kolem 3. nebo 4. hodiny ranní. Tělesná teplota začíná stoupat, spánkový impuls se snižuje, protože spíme již několik hodin, vylučování spánkového hormonu melatoninu dosáhlo vrcholu a hladina stresového hormonu kortizolu se zvyšuje, zatímco se tělo připravuje na fungování do dalšího dne. Noční buzení jako takové není neobvyklé, a dochází k němu dokonce vícekrát za noc hlavně v druhé polovině noci, pro kterou je častější lehký spánek. Při kvalitním spánku si však většinou tato drobná probuzení ani neuvědomujeme. Jestliže si ale zrovna procházíme nějakou stresovou zátěží, mohou tato drobná probuzení vyústit do stavu, kdy se naše vědomí naplno aktivuje a zabrání nám rychle opět usnout.

Nespavost
Nespavost – Zdroj: Shutterstock.com

Stres jako hlavní příčina

Je tedy zřejmé, že čím více stresu se ve vás během dne nahromadí, tím větší následky budete pociťovat v noci. Zde pak dochází k rychlému přechodu z fáze „rem“ spánku do fáze lehkého spánku a nekoordinovanému toku myšlenek. Celou situaci je také obtížné zvládnout proto, protože čím více se snažíme usnout, tím více stimulujeme naši mysl k přemýšlení. Uvědomujeme si, že „bychom měli spát“, ale nemůžeme, čímž si navodíme další úzkost.

Stav nízké energie a ranní prozření

Během této fáze se nacházíme v tzv. stavu „nízké energie“, kvůli kterému se nám nedostává potřebného pocitu bezpečí. Zůstáváme tak sami ve tmě pouze se svými myšlenkami, cítíme vlastní zranitelnost a strach. Problémové situace v naší hlavě tak dosahují obřích rozměrů a řešení se zdají být nereálná. Jakmile však vyjde slunce, světlo rozptýlí naše obavy a mnohdy nám dojde, že jsme jen zbytečně promarnili čas přílišným dramatizováním celé  situace. Ne nadarmo se totiž říká, že je ráno moudřejší večera. Nejhorší myšlenky, které nás napadaly uprostřed hluboké noci, se kupodivu na denním světle rozplývají a my přicházíme na to, jak iracionální a nepodstatné byly.

Příjemné ráno
Příjemné ráno – Zdroj: Shutterstock.co

Jak překonat chmurné bezesné noci?

Velký pomocníkem bývá pro mnoho lidí meditace všímavosti, během které se soustředíte na své smysly, zejména pak na poslech vlastního dechu. Pokud se vám přesto nepodaří usnout do 15-20 minut a stále na vás útočí negativní myšlenky, je dobré vstát, napít se teplého mléka a přečíst si pár stránek dobré knihy.

 

Zdroje:

https://www.curioctopus.it/read/35794/ti-svegli-sempre-alle-3-di-notte-con-tanti-pensieri-gli-psicologi-spiegano-il-perche

https://www.sleepfoundation.org/circadian-rhythm/sleep-drive-and-your-body-clock

https://www.sleepio.com/clinic/library/article/hypervigilance-when-falling-asleep-in-insomnia/

https://theconversation.com/theres-a-strong-link-between-anxiety-and-depression-and-sleep-problems-and-it-goes-both-ways-76145

Budíte se pravidelně ve 3 hodiny ráno s hlavou plnou černých myšlenek? Vyzkoušejte meditaci všímavosti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!