Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rumunský hřbitov / foto: shutterstock / Slatan

Rumunsko a Ukrajinu drtí Koronavirus, umírá výrazně více lidí, než v předchozích vlnách

U nás sice nastupuje třetí vlna epidemie, nicméně počty mrtvých nedosahují naštěstí takových čísel, jako v předchozích dvou vlnách. Jinak tomu bohužel je v Rumunsku a na Ukrajině.

Rumunsko a třetí vlna

Na přelomu července a srpna se zdálo, že Rumunsko má epidemii za sebou a situace se bude dále jen zlepšovat. Denní počty mrtvých s diagnostikovanou nemocí COVID-19 dosahovaly maximálně 2-4 osoby. Situace se však začala měnit a na začátku října už úmrtnost dosáhla předchozích dvou vln. První vlna epidemie vrcholila v Rumunsku na přelomu listopadu a prosince 2020, druhá pak na konci dubna a začátkem května letošního roku. Denní počty mrtvých tou dobou dosahovaly v průměru 150 lidí za den, 200 rumunských nebožtíků za 24 hodinový interval však už byla výjimka a v nejhorší den dosáhla první vlna čísla 254 mrtvých a druhá 249.

Ovšem na začátku září začala nastupovat třetí vlna a udeřila silněji. Už dvacátého září dosáhla denního počtu úmrtí na úrovni vrcholu obou předchozích vln a od 5. října denní počet zemřelých neklesl pod 200. Šestého října číslo obětí přesáhlo tři stovky, dvanáctého čtyři a devatenáctého října 2021 zemřelo dokonce 561 lidí, tedy více, než dvojnásobek u obou předchozích vln. Od tohoto data umírá stále vysoký počet rumunských občanů, číslo se drží vysoko nad hodnotou 300.

Proočkovanost Rumunské republiky je zhruba 30 procent, což není mnoho, nicméně i tak je počet zemřelých zarážející. Přeci jen obětí by mělo být méně, než v prvních dvou vlnách, kdy bylo procento očkovaných téměř nulové.

rumunská vlajka - zdroj: shutterstock

Jak je na tom Ukrajina?

Na Ukrajině je třetí vlna taktéž silnější, než dvě předchozí. Zatímco u první (prosinec 2020) zemřelo nejvíce 285 lidí za den, u druhé (duben) už to bylo 481, a v aktuálně probíhající třetí vlně už to je 748 lidí, navíc trend je stále stoupající. Vyšší počet úmrtí než kdy jindy má mimochodem také sousední Rusko, ale i další země.

Procento očkovaných je na Ukrajině velmi malé, dosahuje nějakých 15 procent obyvatelstva. Přesto stojí za zamyšlení, že v předchozích dvou vlnách byla proočkovanost téměř nulová, přesto byla čísla nižší.

ukrajinská vlajka - zdroj: shutterstock

Jaký je důvod a co s tím?

Co tedy způsobuje takové vysoké počty denních úmrtí na Koronavirus ve zmíněných zemích, ale třeba i jinde? Možná je to tím, že očkovaní lidé nemusí zpravidla podstupovat testy na Covid-19, když se jdou účastnit nějaké hromadnější akce, nebo nastupují do nemocnice, jdou na vyšetření atd. Přitom mohou být aktuálně nakažení a tím nemoc i roznášet. Člověk, který je s nimi například v nemocničním pokoji a prošel PCR testem, se klidně může nakazit. Tak to funguje bohužel i u nás. Politici by se tedy měli zamyslet a přestat se soustředit jen na očkování, ale také na řádné testování všech lidí, i těch očkovaných. Mohou být totiž nakažení a přenášet nemoc na jiné úplně stejně, jako ti, kteří se píchnout zatím nenechali.

Zdroje:

(1) worldometers.info/coronavirus - statistická data Covid-19 ve světě

(2) covid.gov.cz - vládní portál o Covid-19

Anketa

Rumunsko a Ukrajinu drtí Koronavirus, umírá výrazně více lidí, než v předchozích vlnách

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!