Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rýmovník při nachlazení / foto: shutterstock

Sirup z rýmovníku spolehlivě odežene nachlazení, připravte si ho pohodlně doma

Kdysi dávno znalo rýmovník jen několik lidí a to pouze jako pokojovou rostlinu. Posledních několik let se už však hojně využívá k léčbě nachlazení, při kašli i bolesti v krku.

Mentolová vůně a snadné množení

Rýmovník spolehlivě poznáte podle jeho specifické mentolové vůně, která se line ze silných lístků. Stačí kolem rostliny projít, rozvířit vzduch nebo promnout lístek mezi prsty. 
Pěstování rýmovníku není vůbec složité. Namnožíte si ho jednoduše zakořeněním odděleného stonku. Sama rostlinka se rychle rozrůstá, postačí jí k tomu dostatek světla a střídmá zálivka. Pokud byste rýmovník přelili, na listech se začnou objevovat hnědé skvrny. Nedostatek světla se projeví vytaženými stonky. Při dodržování podmínek růstu se můžete těšit z krásné kompaktní rostliny.

Pěstování rýmovníku
Pěstování rýmovníku – Zdroj: Shutterstock.com

Léčba rýmovníkem

Máte-li ucpaný noc, stačí promnout lístky mezi prsty a šťávou potřít nosní dírky. Můžete i přímo do nosu vložit části lístků, krásně vás protáhne eukalyptová vůně.
Listy rýmovníku obsahují vitamíny C, A, E a  mají rovněž vynikající dezinfekční vlastnosti. Můžete lístečky potírat spáleniny, odřeniny či štípance od hmyzu.
Z rýmovníku si lze uvařit čaj či výborný sirup. Listy rýmovníku zalijete vroucí vodou a po výluhu je čaj na světě. Můžete je osladit medem a doplnit kolečkem citrónu.

Rýmovník
Rýmovník – Zdroj: Shutterstock.com

Jak si připravit lahodný sirup?

Budeme potřebovat 30 lístků rýmovníku, 1 litr vody, 1 kilogram třtinového cukru a 2 –3 citróny. Lístky lehce opláchneme a citróny pořádně omyjeme horkou vodou. Do připravené nádoby vsypeme rýmovníkové listy, kolečka citrónu, zalijeme litrem vody a necháme den louhovat. Po daných 24 hodinách výluh slijeme, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Po dosažení sirupové konzistence horkou tekutinu vlijeme do připravených lahví. Sirup se užívá po lžičkách v rámci prevence a při probíhajícím nachlazení.

Kdo ještě rýmovník nevlastníte, určitě se po něm poohlédněte. Jistě vám nějaký známý rád věnuje stonek k zakořenění a vy se brzy můžete těšit na krásnou, aromatickou a navíc léčivou rostlinku, a zároveň vzhlednou pokojovku.


Zdroje:

https://www.vareni.cz/recepty/rymovnikovy-sirup/

https://www.nelenprozelen.cz/poradna/rymovnik-prvni-pomoc-pri-ryme-i-po-holeni-detail-1710

https://prima-receptar.cz/jak-vyuzit-rostlinu-rymovnik/

Sirup z rýmovníku spolehlivě odežene nachlazení, připravte si ho pohodlně doma

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!