Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spokojené usínání / foto: Dreamlux

I na polštáři při spánku záleží

Kdo by nechtěl trávit noc kvalitním spánkem, při kterém si dostatečně odpočine a nabere síly na další náročný den.

Samozřejmostí je kvalitní matrace, u té to ale nekončí. Po tom, co jste si poradili s tím, jak vybrat matraci, je na řadě výběr toho správného polštáře, který není o nic méně důležitý. Vybírat můžete z různých materiálů, výšek, velikostí a tvarů. Vše pro to, abyste se dobře vyspali a netrápila vás bolest krční páteře.

Materiál polštáře – který vám bude vyhovovat

Materiál může být buď syntetický nebo přírodní. Mezi druhé zmíněné patří polštáře z peří nebo vlněného rouna. Jejich výhodou je pružnost a poddajnost a vyspíte se na něm tedy ve všech polohách.

Další možností je některý se syntetických materiálů, kterých je na internetu mnohem větší množství a výběr. Bývají navíc téměř vždy antialergenní, a tak si alergici přijdou na své. Pro jejich výrobu se používá polyesterové (dutého) vlákno, polyesterové kuličky, nebo také paměťová pěna. Nejuniverzálnějším je nejspíše polštář z paměťové pěny. Dokonale se totiž přizpůsobí tvaru vašeho těla a vy tak nemusíte řešit další specifika jako je výška nebo tvar. Do této kategorie se řadí také Tempur polštáře. Polštáře této značky ze speciálního autentického materiálu se v reakci na tělesné teplo změkčuje, čímž se přizpůsobuje přirozenému zakřivení hlavy a šíje.

Jestliže vám z nějakého důvodu paměťová pěna nevyhovuje zvolte například polyester. Tím se polštáře plní ve formě vláken anebo kuliček. Výhodné je na něm to, že polštář můžete bez obav prát, jelikož polyester má nízkou schopnost navlhnout. Pračka mu tedy neublíží. V případě, polyesterové náplně můžete ještě navíc polštář, který již ztratil svůj objem, jednoduše upravovat. Polyesterovou náplň buď přidáte nebo naopak odeberete a objem polštáře si upravíte podle sebe.

Velikost – je lepší větší nebo menší polštář?

Tím nejklasičtějším rozměrem je polštář o velikosti 70 x 90 cm. Většina povlaků se vyrábí právě v této velikosti, což může svádět zakoupit takový i polštář. Myslete ale na to, že polštář by neměl sahat pod ramena. Ta by se vám měla zabořit do matrace. Je proto lepší zakoupit polštář menší velikosti, například 50x70 cm nebo 40 x 60 cm. Povlak poté můžete jednoduše upravit na požadovanou velikost buď zastrčením přesahující části dovnitř anebo přešitím.

Pozor na výšku polštáře

Ač se to nezdá i na výšce záleží. Měla by se odvíjet od polohy, ve které nejčastěji spíte. Celá páteř musí být při spánku ideálně v rovině. A právě kvůli tomu je výška polštáře vlastností, které se vyplatí věnovat pozornost. Pokud nejraději spíte na boku, volte polštář spíše vyšší a s pevnou náplní, která v průběhu noci zůstane na svém místě a bude vaší hlavě poskytovat oporu. Poloha na zádech naopak vyžaduje polštář nižší, abyste hlavu neměli příliš vysoko a nedocházelo tak k prohnutí krční páteře směrem dopředu. Poloha na břichu obecně není příliš doporučovaná, jelikož při ní dochází k nepřirozenému zakřivení páteře. Jestliže se ale své oblíbené polohy nechcete vzdávat, zvolte polštář co nejnižší, nebo žádný. Při ostatních polohách polštář neodkládejte, u těch je žádoucí.

Tvar polštáře

V dnešní době se již vyrábí polštáře mnoha tvarů. Stále ale platí, že nejčastější jsou ty čtvercové nebo obdélníkové. Buď můžete zvolit tvar spíše klasičtější, nebo pokud máte problémy s krční páteří, bude pro vás vhodnější polštář anatomický. Ten má nejčastěji tvar dvojité vlnovky, která poskytuje ramenům, hlavě a páteří dostatečnou oporu, zároveň ale zmírňuje tlak. Tento typ polštářů bývá vyroben z tvrdších materiálů. To proto, aby byl lépe udržen jejich tvar.

I na polštáři při spánku záleží

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!