Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kocovina po ránu / foto: shutterstock

Co jste nevěděli o kocovině

S kocovinou měl tu čest snad každý, kdo někdy popil více alkoholu. Je to záležitost velice nepříjemná a my se s vámi podíváme na to, proč vůbec vzniká a jak se jí účinně bránit.

Co je vlastně kocovina

Proč je nám po bujaré noci a přemíře vypitého alkoholu tak zle? Kocovinu mají na svědomí metabolity alkoholu acetaldehyd a dehydratace. Ty způsobují třeštění hlavy, žízeň, žaludek na vodě a problémy s přímým světlem a přílišný hlukem. Je zajímavé, že barva alkoholu, který pijete, vám může napovědět, do jakého stavu se dostanete při přehnané konzumaci. Čím je obsah sklenky tmavší, tím horší kocovina bude. To je způsobeno organickými látkami, které se uvolňují při destilaci. Čím více jich je, tím jsou totiž tmavší.

Ranní kocovina

Dobré rady pro rána bez kocoviny

Tělo se s alkoholem potýká hůř, jak stárne. Za to může zejména vyšší podíl tukové hmoty, zhoršené funkce ledvin a méně spánku. A více s kocovinou bojují ženy než muži. Během alkoholového večera je důležité jíst. Nejlépe své buňky ochránit tučným jídlem. Tuk potáhne stěny žaludku a ten se poté umí lépe bránit pronikání alkoholu. A není třeba sahat hned po bůčku, stačí i olejová zálivka na salát. Recepty na zahnání kocoviny jsou různé a na internetu vyhledávané více než rady proti nachlazení. Pomáhá zejména dostatek tekutin, které z krve a těla vyplaví zbytky alkoholu. Doporučuje se také pít kolu, která obsahuje hodně cukru a ten pročistí tělo a pohltí toxiny. Můžete zkusit také pivo, které by mělo tlumit chuť na další alkohol. Jinak osvědčený je samozřejmě silný vývar nebo česnečka, které spraví žaludek.

Těžká rána opilcova

Zajímavost na závěr

Věděli jste, že asijské alkoholické nápoje mají velmi malý obsah alkoholu? Důvodem je, že enzym alkoholdehydrogenáza, který mění molekuly etanolu na molekuly acetaldehydu a způsobuje pomalejší nástup opilosti, u Asiatů nefunguje a alkohol tedy neodbourávají. Opít Asiata je tedy věc velice jednoduchá. Ovšem byznysmeni, kteří potřebují být stále fit při obchodních jednáních a nemohou si dovolit ošklivé kocoviny, si našli pomocníky, kteří jim pomáhají chemicky alkohol odbourávat, a oni tak mohou držet krok se svými partnery ze Západu.

Co jste nevěděli o kocovině

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!