Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Miminko / foto: shutterstock

Léčba gastroschízy má dobré prognózy, interrupci zvažujte až v krajním případě

Gastroschíza je vážná vrozená vada novorozenců, nicméně se dá po porodu chirurgicky řešit. Nenechte se proto vystrašit a přinutit k předčasnému ukončení těhotenství.

Co je gastroschíza?

Gastroschíza neboli rozštěp břišní stěny je vrozená vada, při níž se miminko narodí s doslova dírou do břicha, ze které vyhřezává ven tenké střevo, někdy však i tlusté střevo, žaludek či žlučník. Tato vada se podobá omfalokéle, což je také vrozené onemocnění, ovšem u ní se vyskytuje defekt vždy v místě pupku a je kryt blánou. U gastroschízy vede otvor většinou mimo pupek a nevyskytuje se žádná blána, která orgány běžně překrývá. U novorozence postiženého gastroschízou se obvykle nevyskytují další vrozené vady. 

Symbol gastroschízy

Jak často se toto onemocnění vyskytuje?

Gastroschíza se objevuje u jednoho až dvou novorozenců z deseti tisíc. Ve většině případů se odhalí již během těhotenství. Tato vada je chirurgicky řešitelná a v dnešní době nemocnice Motol vykazuje až devadesáti procentní míru přežití (udávalo se v roce 2019). Nejvíce operací se provádí právě v Motole, ale již také v dalších větších městech. Což je velice pozitivní a dobrá zpráva.

Jaký je lékařský postup při odstranění gastroscízy?

Jediná léčba gastroschízy je chirurgická, kdy lékaři střevo zasunou zpět do dutiny břišní a tu následně uzavřou. Někdy však nelze dutinu břišní ihned uzavřít, protože se během nitroděložního vývoje dostatečně nevyvinula. V tomto případě se na okraj otvoru našije speciální sáček ze silikonu, do něhož se střevo vloží, dno sáčku se střevy se vytáhne směrem nahoru, aby se střeva mohla vlivem gravitace vnořit zpět do břišní dutiny. To se většinou stane v průběhu týdne. Následně lékaři operativně sáček odstraní, zanoří zbytek střeva do břicha a defekt uzavřou.

Miminko s gastroschízou

Po operaci gastroschízy se miminko po určitou dobu krmí nitrožilně či sondou, aby se střeva zhojila a mohla plnit svou funkci. Rovněž jsou preventivně podávána antibiotika k zabránění infekce. Jelikož břišním defektem uniká z tělíčka novorozence teplo, je nutné sledovat pečlivě jeho tělesnou teplotu.

Jaká je prognóza léčby?

Pokud nenastanou komplikace, je prognóza na plnohodnotný život velice vysoká. Každá operace obecně však nese jistá rizika komplikací. Asi u deseti procent novorozenců s gastroschízou se současně vyskytuje atrézie střev, tedy jejich nedostatečné vyvinutí. V tomto případě nebudou fungovat normálně ani po jejich operativním zanoření do břišní dutiny. Jako další komplikace se uvádí zhoršení průtoku krve střevy a ledvinami a také dýchací potíže. Rovněž může dojít k nekróze střeva, což je odumření tkáně v důsledku infekce, nebo nedostatečného zásobení kyslíkem či živinami.

Je důležité, aby lékař nastávající maminku seznámil se všemi fakty, zbytečně ji nevyděsil, ale kvalitně informoval.

Co čeká miminka v prvních měsících po operaci?

Po propuštění z nemocnice je nutné docházet na pravidelné lékařské kontroly. Pokud by se objevily potíže, jako například zácpa či výrazné snížení objemu stolice, problémy s přijímáním potravy, zvracení, horečka, vzedmuté bříško, změna chování dítěte, je na místě okamžité kontaktování lékaře.

Spoustu nastávajících maminek o této vadě dosud neslyšela, neznají možnosti léčby a v zoufalství se mohou nechat přesvědčit k interrupci, přestože prognóza těchto vad je velmi dobrá a miminko má šanci na plnohodnotný život.

 

 

Léčba gastroschízy má dobré prognózy, interrupci zvažujte až v krajním případě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!