Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Děti a bazén / foto: shutterstock

Při letních bazénových hrátkách dejte pozor na přecitlivělost na chlor

Navštívili jste veřejný bazén a pálí vás nyní oči, osypali jste se či kašlete nebo máte ucpaný nos? Možná jste přecitlivělí na přítomnost chlóru ve vodě.

Doslova alergie na chlor není asi správné pojmenování, říkejme tomu tedy zvýšená citlivost či přecitlivělost nebo nesnášenlivost. Spousta lidí navštěvuje veřejné bazény celoročně, s létem však potřeba osvěžení roste, a tudíž se zvyšuje i množství chlóru, se kterým přijdeme do styku.
Plavání je nám doporučování při potížích pohybového aparátu, ovšem přecitlivělost na chlór nám ho může pěkně znepříjemnit.

Tablety chlóru

Jak se nesnášenlivost chlóru může projevit?

Jak je již zmíněno výše, může nás postihnout zarudnutí či pálení očí, pocit ucpaného nosu, kašel a také pocit dušnosti, hvízdavý dech, vyrážka, kýchání nebo přímo rýma. Chlór nepříjemně dráždí nejen dýchací cesty, ale také pokožku celého těla. Vysušuje kůži, čímž může dojít k rozvoji nepříjemné dermatitidy. Pokožka pálí, svědí, může se objevit výsev pupínků. Častěji mohou těmito nepříjemnými obtížemi trpět plavčíci či profesionální plavci, kteří v chlorované vodě tráví nejvíce času. Dále také lidé, kteří pracují s prostředky obsahujícími chlór.

Profesionální plavec

Alergici a astmatici pozor!

Plavání se rovněž velmi doporučuje alergikům a astmatikům, protože tlakem vody na hrudník se posilují dýchací svaly. Ovšem přítomnost chlóru paradoxně může vyvolat samotný astmatický záchvat. Chlór podráždí dýchací cesty, které otečou, zúží se a dojde k tvorbě hlenů.

Jak se zachovat při podezření na nesnášenlivost chlóru?

Pokud se u vás objeví výše zmíněné potíže, určitě vyhledejte dermatologa či alergologa, který potvrdí či vyvrátí citlivost na chlór obsažený ve vodě a navrhne další postup. Jistě nebude nutné se plavání či koupání v bazénu vzdát, ale nejspíš bude lepší navštěvovat bazény se slanou vodou, která podobné obtíže nezpůsobuje, naopak má na dýchací cesty i pokožku příznivý vliv.


Při letních bazénových hrátkách dejte pozor na přecitlivělost na chlor

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!