Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Plody muchovníku / foto: WIkipedia

Muchovník plodí ve velkém zdravé a chutné „indiánské borůvky“

Znáte sladké plody muchovníku neboli indiánské borůvky? Pokud ne, dnes se o nich spoustu informací dozvíte.

Muchovník patří mezi vcelku málo známý druh ovoce, jehož původní krajinou je Kanada. Plody svou barvou a tvarem připomínají borůvky, proto také získal název indiánská borůvka.

Snadné pěstování

Muchovník není na pěstování nijak náročný. Na rozdíl od borůvek, které vyžadují půdu kyselou, mu postačí obyčejná zahradní zemina. Pro dozrání plodů je důležité slunečné stanoviště. Muchovník oplývá dosti hlubokým kořenovým systémem, což je velká výhoda. Lépe tak čerpá zálivku z půdy.

Květ muchovníku

Jednoduchá údržba

Keř muchovníku může dorůst až do několika metrů, nejvhodnější je však keř udržovat do výšky dvou metrů. Oceníme to jistě při sklizni plodů. Pokud keře vysadíme s pravidelnou vzdáleností cca metr od sebe, vytvoří nám „chutný“ živý plot.
Po výsadbě nového keře je potřeba učinit tzv. výchovný řez, poté už keř pouze prořezáváme pro obnovu větví a prosvětlení. Muchovník je poměrně dost odolný proti napadení škůdci a také proti mrazu, konkrétně muchovník olšolistý je schopný snést teploty do - 40 °C.

Okrasný keř s lahodnými bobulemi

Muchovník rozkvétá na přelomu dubna a května bílými květy. Jeho keře jsou samosprašné. Bobulovité plody se vyvíjí velice rychle a dozrávají po několika kusech v menších trsech. Jejich dozrávání je postupné, proto je dobré je i postupně sklízet. Jsou velice šťavnaté a sladší než kanadská borůvka.

Bobule muchovníku

Zdravější než borůvky

Muchovník je bohatý na vitamíny A, B, C, na antioxidanty i fenoly. Obsahují mnohonásobně více draslíku, hořčíku, železa, manganu, fosforu a vápníku než borůvky. Plody konzumujeme čerstvé, ale můžeme je také využít při přípravě kompotů, sirupů, marmelád, likérů, vína i destilátů. Plody muchovníku si můžeme i nasušit stejně jako borůvky.

Pokud vám dosud toto ovoce unikalo, určitě ho ochutnejte.

Muchovník plodí ve velkém zdravé a chutné „indiánské borůvky“

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!