Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Starší rodička / foto: shutterstock

Výhody i rizika pozdního těhotenství

Čtyřicítka už vám odbyla a vy jste začala uvažovat o miminku? Samozřejmě se svého snu nemusíte vzdávat.

Pozdní těhotenství rozhodně není zapovězené, jenom je třeba se nad ním dobře zamyslet, zvážit rizika a přihlédnout ke svému zdravotnímu stavu a fyzické kondici.

Výhody pozdního rodičovství

Zralá žena, pokud je v dobré fyzické kondici a neoplývá závažnými zdravotními potížemi, určitě nebude mít problém se o miminko v relativně vyšším věku postarat. Naopak si těhotenství a mateřství možná užije více než žena mladší, protože už ve svém životě něco dokázala, utřídila si priority, je zajištěná a počítá, že v tomto věku to jistě bude miminko poslední, a o to víc si ho bude chtít užít. Nebude přemýšlet, zda jí náhodou neutíká kariérní postup, zkrátka se bude naplno věnovat své mateřské roli. Rozhodně omládne, o tom není pochyb. Vyplavené hormony dokáží dělat zázraky.

Těhotenství v pozdějším věku

Rizika pozdního těhotenství

Jak již bylo zmíněno na začátku, pozdní těhotenství určitě může přinést i jistá rizika. V první řadě může dojít k problému v samotném otěhotnění. Čím je žena starší, tím možnost otěhotnění klesá, přestože potíže mají i ženy v nižším věku. Ale to už je spíš případ od případu.
Dále se ve vyšším věku už může žena léčit například s vysokým krevním tlakem, cholesterolem či cukrovkou. Je tedy potom nutné nastávající maminku mnohem bedlivěji sledovat a pokud možno předejít závažnějším komplikacím.
U zralých maminek také může častěji dojít k nedostatečnému vyživení plodu přes placentu. Tento problém lze však odhalit pomocí ultrazvuku. S vyšším věkem se zvyšuje rovněž pravděpodobnost poruchy chromozomů, z nichž nejznámější je Downův syndrom. Toto riziko lze odhalit pomocí genetických testů. Od 35. roku ženy se tak doporučuje odběr plodové vody.
U starších nastávajících maminek je možné vyšší riziko předčasného porodu. A to především tehdy, podstoupila-li žena v minulosti například konizaci čípku.

Vyšetření v těhotenství

Zodpovědnost na prvním místě

Všechna tato rizika však mohou platit i pro mladší ženy, proto určitě není potřeba se nějak přehnaně obávat, jen je vzít na vědomí a přistupovat ke svému těhotenství zodpovědně a pravidelně docházet na všechny těhotenské prohlídky. Bude určitě jen ku prospěchu, pokud dojde ke zvýšení příjmu vitamínů a minerálů, především kyseliny listové. Zdravý životní styl, absence alkoholu a kouření by mělo být samozřejmostí u každé budoucí matky jakéhokoliv věku.

Výhody i rizika pozdního těhotenství

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!