Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
pizza / foto: shutterstock

Oblíbená pizza a vše, co jste o ní nevěděli

Původem italská placka z mouky, oleje, vody a soli potřená rajčatovým sugem, vonící oreganem a doplněná oblíbenými ingrediencemi v čele s mozzarellou si získala srdce většiny lidí po celém světě.

Už při vyslovení slova „pizza“ se mnohým sbíhají sliny. My vám přinášíme pár zajímavostí, které jste o pizze možná nevěděli.

Viva la Italia! Nebo?

Ač se za kolébku pizzy považuje Itálie, první kulatou pochoutku nejspíše jedli už ve starověkém Egyptě a Řecku. Moderní pizza, jak ji dnes známe, má však svůj původ opravdu ve městě Napoli, v Itálii.

Neapolský kuchař
Neapolský kuchař – Zdroj: Shutterstock.com

Pizza Americana

Američané pizzu zbožňují. Ročně se v USA prodá na 3 billiony kusů a průměrně to znamená, že Američané zkonzumují na 350 kousků za sekundu.

Čtvrt milionu k večeři

Masterchef Renato Viola vytvořil pizzu vskutku k nezaplacení. Jeho „Ludvík XIII.“ s humrem, kaviárem a dalšími vzácnými ingrediencemi vás přijde na bezmála čtvrt milionu korun.

Snídaňová pizza

Zůstaneme-li u Američanů, až třetina z nich si myslí, že je pizza nejvhodnější na snídani. Trošku rozdíl oproti večerním zaplněným pizzerím v jiných koutech světa.

Je libo pizzu k snídani?
Je libo pizzu k snídani? – Zdroj: Shutterstock.com

2 kilometry koláče

V Guinessově knize je samozřejmě několik rekordů v přímé spojitosti s pizzou. Nejzajímavější je největší známá zapsaná pizza, která měřila skoro 2 kilometry. Tu když sníte, něco zvíte.

Století poznání

Již v 18. století otevřela v Itálii první pizzeria podobná těm, které známe dnes. O století později se do prodávání pizzy pustili i v USA a nakonec jsme o sto let později měli možnost začít tuto pochutinu ochutnat i u nás, v první pizzerii ve Strašnicích.

Ať už jste fanouškem pizzy nebo raději sáhnete po řízku s kaší, jste milovníkem Hawai verze s ananasem nebo se vydáte čistou cestou Margherity, věříme, že jste se z článku dozvěděli něco zajímavého. Můžete některou z nabytých znalostí vytáhnout před kamarády třeba zrovna v pizzerii.

 

Zdroje:

https://bigmariosnewyorkpizza.com/blog/interesting-facts-about-pizza

https://recipes.howstuffworks.com/12-facts-about-pizza.htm

https://denirospizza.com/36-amazing-facts-you-didnt-know-about-pizza/

https://www.odpovedi.cz/otazky/kdy-a-kde-byla-otevrena-prvni-pizzerie-v-cechach

Oblíbená pizza a vše, co jste o ní nevěděli

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!