Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Povinné ručení / foto: shutterstock

Jak správně vypovědět povinné ručení

Prodali jste auto a kupujete nové, takže bude potřeba zrušit staré povinné ručení? Nebo vám přijde vaše pojistná smlouva nevýhodná a raději byste přešli k jiné pojišťovně?

Ať se rozhodnete jakkoli, vždy je potřeba povinné ručení vypovědět správným způsobem. Výpovědní lhůta se přitom liší podle toho, jaký důvod ke zrušení máte.

Prodáváte automobil a kupujete nový

Nejčastějším důvodem rušení povinného ručení je prodej vozu. Pokud se rozhodnete svůj automobil prodat, je nutné povinné ručení zrušit, a to i v případě, že si hned koupíte vůz nový. Na ten budete mít totiž nové – jinak nastavené povinné ručení. V případě koupě automobilu můžete využít nabídky autosalonu nebo autobazaru a vyřešit povinná ručení přímo na místě. Obvykle vám na místě sjednají povinné ručení na nový vůz, který u nich kupujete. Pokud tam staré auto rovnou prodáváte, pomohou podat i výpověď starého povinného ručení.

Nový automobil
Nový automobil – Zdroj: Shutterstock.com

Pokud budete tuto výpověď podávat sami – ať už na pobočce nebo zasláním vyplněného formuláře na pojišťovnu, přidejte k výpovědi i kopii kupní smlouvy. Povinné ručení bude zrušeno ke dni doručení výpovědi na pojišťovnu a nepoběží tam žádná výpovědní lhůta.

Přepisujete vůz na nového vlastníka

Pokud přepisujete vůz na nového vlastníka, ať už z důvodu prodeje, nebo jen proto, že chcete přepsat auto na manžela/manželku, bratra apod., budete postupovat podobně, jako při prodeji vozu. Na pobočku pojišťovny donesete nebo poštou doručíte žádost o výpověď povinného ručení a přidáte kopii velkého technického průkazu, kde bude viditelná změna majitele vozu. Ani v tomto případě neběží výpovědní lhůta a pojistka se zruší k datu doručení výpovědi.

Přepis vozu
Přepis vozu – Zdroj: Shutterstock.com

Nevyhovují vám podmínky smlouvy a chcete přejít ke konkurenci

Nejste-li spokojeni s nastavením nebo cenou za povinné ručení a našli jste novou a výhodnější nabídku, máte možnost starou smlouvu zrušit a uzavřít novou, ovšem háček bude ve výpovědní lhůtě. Ta vám totiž poběží standardně až do konce pojistného období. Proto je nejlepší tyto změny dělat cca dva měsíce před koncem pojistného období. Výpověď povinného ručení je pak důležité doručit na pojišťovnu nejdéle šest týdnů před koncem pojistného období, aby měla pojišťovna čas žádost zpracovat a nedošlo k automatické prolongaci pojištění na další rok.

 

Zdroj:

https://www.epojisteni.cz/zruseni-povinne-ruceni/

 

Jak správně vypovědět povinné ručení

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!