Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
České volby / foto: shutterstock

Elektronické a korespondenční volby mají mnoho úskalí

V některých zemích kolem nás, ale i třeba v USA je možnost hlasovat korespondenčně, nebo dokonce elektronicky, jako třeba v Estonsku. Jaké jsou jejich výhody, je každému jasné. Co to ale přináší za nevýhody?

V Českých volbách není příliš místa pro podvody

V naší republice probíhají volby pouze na základě osobní fyzické účasti, člověk tedy musí jít do svého volebního okrsku, legitimovat se občankou a odvolit. Volební komise má seznam voličů, proti kterému jej kontroluje. Pokud se někdo nemůže dostavit, když je třeba v domově důchodců a nemůže chodit, volební štáb je povinen za ním přijít s přenosnou volební urnou.

Jakmile se volby ukončí, komise, složená z různých lidí navržených různými stranami, hlasy přepočítává a navzájem se kontroluje. Údaje se pak zadají do počítačového programu, který na základě parity a dalších součtů potvrzuje správnost výsledků. Těžko je možné podvádět, když je tam de-facto několikanásobná lidská a pak i počítačová kontrola. V neposlední řadě si pak členové komise mohou v oficiálních výsledcích zkontrolovat, zdali je jejich okrsek započítán správně.

Korespondenční volby

Jejich výhoda spočívá v tom, že člověk může odvolit předem, třeba 14 dní, protože mu to časově lépe vyhovuje, nebo je někde v jiném místě. I v tomto případě je lidský faktor do kontroly zapojen, určité machinace to však již umožňuje, protože volební lístek putuje přes poštovní řetězec ke sčítací komisi. Důkazem je Rakousko, kde se kvůli zmatkům a nejasnostem v korespondenčních volbách prezidenta musely nakonec celé volby opakovat.

české volby - zdroj: shutterstock.com

Elektronické volby

Výhodou je, že člověk se nemusí zvednout od počítače, vše může zadat z pohodlí domova a nikam nedocházet.  Ovšem tady už může zapůsobit počítačový program. Sice se výrobci všelijak dušují, že data jsou anonymní, nikdo se k nim nemůže dostat a nedá se podvádět, ovšem z mnoha případů víme, že kdo vlastní kód, ví všechno. Volba tedy je jen pseudo-anonymní, protože údaje do počítače zkrátka zadáte a je v silách případného majitele programu dohledat, jak jste volili.

Jsou tu však i jiné aspekty. Co když se někdo doma opije a po dvou lahvích vína se rozhodne odvolit? Nezvolí pak stranu, která by ho ve střízlivém stavu ani nenapadla? K volební urně by si jistě nedovolil jít opilý. Další otázkou je, zdali nejsou volby i společenská událost, něco, čemu by každý měl obětovat svůj čas, zvednout své pozadí a odebrat se ke svému okrsku. Nebo snad chcete, s mírnou nadsázkou, aby budoucnost ovlivňovali lenoši sedící u počítače?

Mnozí argumentují, že elektronické volby by umožnily volit lidem žijícím dlouhodobě v zahraničí. Proč se ale toto vůbec bere jako výhoda pro nás? Proč by měli lidé, co dlouhá léta žijí v jiné zemi ovlivňovat naši budoucnost tady? To už dává více smysl, aby mohli volit i u nás žijící cizinci s trvalým pobytem.

Hlavní nepříjemností však stále je zvýšená možnost volebních podvodů a odevzdání dat velkým počítačovým firmám, které by jistě měly o tuto zakázku zájem. A ty jsou dnes hlavně zahraniční. Výhody elektronických a korespondenčních voleb jistě jsou, ovšem nevýhod mají možná ještě více.

 

Zdroje:

(1) psp.cz (Poslanecká sněmovna)

(2) volby.cz (Oficiální volební portál)

(3) ivk.cz (Institut Václava Klause)

Anketa

Elektronické a korespondenční volby mají mnoho úskalí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!