Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Svatba Harry a Meghan / foto: Blueskynet / Shutterstock.com

Svatební šaty královské rodiny. Kdo oblékl nejdražší?

Královské svatby budí rozruch po celém světě. U online přenosu sedí miliony lidí, aby obdivovaly nebo naopak hanily svatební róby budoucích panovnic či úbory, do kterých jsou navlečeni pánové. Podívejme se nyní na cenu šatů.

Není pochyb ani sporu o tom, že svatba v královské rodině je obrovským zásahem do celkového rozpočtu. A je to pochopitelné, taková sláva něco stojí. Když se však zaměříme pouze na šaty, která nevěsta se radovala z nejdražších šatů historie?

Svatba

Británii strčila do kapsy královna Letizia

Člověk by řekl, že nejdražšími šaty v historii byly ty, které oblékla princezna Diana. Přece jenom její vlečka měřila neskutečných osm metrů, čímž se zapsala do historie britských královských svateb. Ve skutečnosti však nejdražší svatební šaty oblékla královna jiné země, a to španělská královna Letizia. Svatební róba byla v tomto případě naceněná na ohromujících šest milionů liber.

Šaty byly specifické límcem a dlouhými rukávy. Pozornost tehdy upoutal i diamantový diadém, který byl darem od tchyně Sofie.

Kate je druhá v pořadí

Druhé nejdražší svatební šaty královské rodiny oblékla Kate, jejíž příběh fascinoval celý svět. Byl inspirací pro mnoho filmových snímků, které by bez tohoto skutečného námětu byly pouze snůškou naivity a naděje. Dnes už vévodkyně Kate oblékla róbu v hodnotě čtvrt milionu liber.

Královská svatba

Nedílnou součástí šatů byly také dlouhé rukávy. Záda pak zdobilo necelých šedesát potahovaných knoflíčků.

A co Diana?

Všemi lidmi milovaná Diana, která se neprovdala šťastně, se umístila až na čtvrté pozici. Její šaty v době, kdy šla se svou osmimetrovou vlečkou k oltáři, vyšly na zhruba 151 tisíc liber. Na tu dobu (konkrétně na rok 1981) to však byla pořádná čára přes královský rozpočet.

Diana a Charles

Šaty nebyly zcela bílé, ušité byly z hedvábného taftu. Zdobila je velká starožitná krajka a princezna v nich byla nepřehlédnutelná.

 

Zdroj:

https://www.lifee.cz/historie-a-tajemno/nejdrazsi-saty-historie-kralovskych-svateb-na-spanelskou-kralovnu-nema-zadna-jina-ani-krasna-kate_188961.html

Svatební šaty královské rodiny. Kdo oblékl nejdražší?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!