Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nazlobený pár / foto: shutterstock

Proč je tolik vztahů nešťastných?

Koronavirus, ekonomické problémy, alkohol, drogy, domácí násilí…jsou tohle opravdu hlavní příčiny nešťastných vztahů?

Končí tak mnoho filmů. Hlavní hrdinové si dají konečně polibek nebo nějakým jiným způsobem vyjádří spojení muže a ženy a „opona padá“. Průměrný divák si z toho vezme to, že „najít toho pravého“ je to největší štěstí v životě.  A pak se to celý život snaží zrealizovat.

Šťastný pár - zdroj:shutterstock
Šťastný pár - zdroj:shutterstock

Když se však bedlivě podíváme na vztahy, které trvají dlouhou dobu, vůbec nevidíme toto podbízivé „nekonečné štěstí filmových hrdinů“. Ano, sdílet se svým protějškem všechno vypadá na první pohled lákavě. Takto pojatý svazek posvěcují dokonce i všechna hlavní světová náboženství. Co zde ovšem chybí?

Rozchod - zdroj:shutterstock
Rozchod - zdroj:shutterstock

Chybí zde nadhled. Ano, můžu nebo dokonce musím partnera milovat, bez toho to nefunguje. Ovšem nesmím zapomenout, že je to jen člověk se svými chybami. Tak jako mám svého „miláčka“: svého „nejlepšího psa“, moje „nejlepší auto“, mám rozhodně i „svého nejlepšího partnera“. To ovšem neznamená, že tento partner vše pochopí, vše umí nebo vše udělá. Prostě: není to bůh. Je to jen člověk.

 

Anděl a dívka - zdroj:shutterstock
Anděl a dívka - zdroj:shutterstock

A právě absence Boha, tedy „nekonečna“, které sice pořád hledáme, ale které je současně alespoň částečně už pevně v nás, je nejčastější příčinou rozpadu našich vztahů. Zapomněli jsme, že náš život slouží k hledání absolutna, nikoliv k hledání dokonalého partnera. My ale neustále hledáme dokonalého partnera, nechceme se s nedokonalým partnerem smířit anebo se dokonce pokoušíme neustále partnera měnit – ať již změnit vlastnosti stávajícího partnera anebo dokonce partnera vyměnit za někoho jiného. Zapomínáme, že náš partner dokonalý nikdy nebude.  Například, z pohledu křesťanství je dokonalost vyjádřena svatostí. A kolik svatých lidí je? Jaká je pravděpodobnost, že nějakého svatého člověka budeme mít jako partnera?

Andělské křídla - zdroj:shutterstock
Andělské křídla - zdroj:shutterstock

Když si uvědomíme nedokonalosti našeho partnera, zbývá však ještě druhá půlka. Uvědomit si, že jsme nedokonalí i my sami. Pokud si tyto dvě „maličkosti“ uvědomí, nebo ještě lépe každý den alespoň jedenkrát uvědomují oba partneři, udělali velký krok k odstranění svého partnerského neštěstí. Ano, pokud si toto uvědomuje jen jeden z partnerů, taky to nefunguje. Přijde však po odstranění neštěstí automaticky štěstí? To už je téma na jiný článek…

Anketa

Proč je tolik vztahů nešťastných?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!