Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vlajky Běloruska a USA / foto: shutterstock

V Americe – kolébce demokracie – je živo. Možná i více, než v Bělorusku.

Už se zdálo, že rok 2020 byl tak naplněn překvapivými novinkami, že bude těžké jej překonat. Šokující události v USA ale odstartovaly nový rok 2021 nečekaně dramaticky.

Snad ještě více zvláštní je ovšem fakt, že takový vývoj se dal předvídat. Volby 46. prezidenta USA od začátku provázely problémy. Obrovský počet korespondenčních hlasů a tudíž důvody k podezření, že v průběhu sčítání hlasů mohou nastat (i nezaviněné) nesrovnalosti. Odstupující prezident Trump z jeho pohledu pociťoval potřebu využít všech možností, jak výsledky voleb zpochybnit. Jako poslední (zoufalý) krok zvolil výzvu ke shromáždění všech "patriotů" - jak účastníky shromáždění sám nazývá - na Capitol Hill. Sjezd podrážděných stoupenců Donalda Trumpa do hlavního města Washingtonu se proměnil v něco, co americká zpravodajská televize CNN okamžitě nazvala teroristickým útokem na demokracii a řečníci, které tato televize připustí do vysílání, se předhánějí v rozhořčených komentářích.

Do těchto plamenných projevů se mísí koláž záběrů výrostků v baseballových čapkách povalujících se na křeslech v pracovnách kongresmanů… V televizi vystoupí, s nalehavostí v hlase od něj dosud nevídanou, Joe Biden. Nakonec prezident Trump vystoupí v improvizovaném projevu a sice vyzve shromážděné, aby se rozešli, ale zároveň prohlásí, že volby v USA byly zfalšované a nastupujícího prezidenta Bidena neuznává… Množí se výzvy na okamžité odvolání prezidenta Donalda Trumpa. Do Washingtonu směřují ozbrojené gardy s nejasnými rozkazy. Údajně přibývají zranění, postřelená žena v kritickém stavu a tak dále.

Apríl nebo silvestr… řekl by náhodný divák zpravodajství.

Není to tak dávno, kdy se konaly volby v Bělorusku. Jako obvykle sdělovací prostředky v čele s americkou stanicí CNN nešetřily pohrdáním a kritikou tamních poměrů a udělováním laciných pouček a reportáží o zraněných a zadržených protestujících odpůrcích prezidenta Lukašenka. To ještě zřejmě netušily, že za několik měsíců se bude poměrům v současných Spojených státech amerických celkem oprávněně usmívat i některými našimi politiky opovrhované Bělorusko. Jak se zachová Evropská unie? Zavede sankce proti USA a neuzná Bidena prezidentem, tak jako to udělala s Lukašenkem? Spíše asi neudělá nic.

Pro nás z toho ale vyplývá jedno jasné poučení. Náš systém voleb je v pořádku a určitě si nesmíme nechat zavést podobné hlouposti, jako je hlasování korespondenčně, nebo dokonce přes internet. Víme, jaké pochyby vyvolaly korespondenční hlasy v Rakousku, kde se musely volby opakovat. A nyní pouliční nepokoje v USA. Děkujeme, nechceme. Kdo je líný zvednout pozadí a jít k volbám, ať nevolí.

V Americe – kolébce demokracie – je živo. Možná i více, než v Bělorusku.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!