Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spánek / foto: dreamly.cz

Vliv úplňku na váš spánek

Pokud také občas nemůžete spát, pořád se budíte a ráno jste spíše unavení než odpočatí, je možné, že za to může právě úplněk. Někteří lidé jsou totiž na vlivy Měsíce mnohem citlivější a v tomto období spí hůře a méně.

Neblahý vliv na spánek

Dle výsledků švédské studie se zkracuje doba spánku v období úplňku asi o 20 minut a zároveň velký zářivý měsíc znesnadňuje i samotné usínání. Navíc je také kratší velice důležitá fáze hlubokého spánku, a to vlivem snížení úrovně melatoninu, který hraje klíčovou roli v řízení rytmu spánku a bdění. Není se čemu divit, že má měsíční svit na nás takový vliv, když vezmeme v úvahu, že dokáže pohnout i mořem. A lidské tělo je také z velké části tvořené vodou, že? A věděli jste, že úplněk poskytuje až 300x více světla než v případě, když měsíc na nebi není vidět?

Měsíc

Pozor na emoce a náměsíčnost

Úplněk ovlivňuje také naši psychiku a můžeme tak v tomto období zaznamenat výrazné změny nálad nebo úzkosti. Naše pocity a emoce jsou v tomto období silnější, a to zejména ty negativní. Kromě nespavosti může úplněk také způsobovat divoké a živé sny, nebo v některých případech dokonce náměsíčnost. Takže se vám může stát, že váš partner bude chodit po bytě nebo s vámi mluvit, aniž by si to ráno pamatoval.

Náměsíčnost

Jak úplněk využít pozitivně

K úplňku se nepojí pouze negativa v podobě nespavosti a emočních výkyvů. Lze jej také využít jako nový začátek. Prý má úplněk blahodárný vliv na plodnost, takže je to ideální doba pro početí vysněného potomka. Zároveň se také při úplňků rodí více dětí, zejména chlapců. Pokud se chystáte změnit svůj životní styl, začít zdravěji jíst, cvičit a hubnout, je úplněk ten pravý čas. Můžete začít očistnou kúrou a pokračovat naplánovaným hubnoucím programem podle lunárního cyklu. Ať už věříte, nebo nevěříte v sílu úplňku, má určitě něco do sebe!

 

Vliv úplňku na váš spánek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!