Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kočka a robot / foto: shutterstock

Robotické vysavače jako předzvěst doby robotů

Představte si, že žijete ve světě Raye Bradburyho, o chod vaší domácnosti se starají roboti, vše je zautomatizováno a vy si jen užíváte pohodlí svého bytu. Tato doba se se ale přibližuje tak rychle, že je až s podivem, jak přesně se některé detaily předpovědí plní.

Masivní rozvoj robotiky přináší tyto technologie i do našich domovů

Jednou z mnoha výhod moderními technologiemi prošpikované doby je masivní rozvoj robotických technologií. Ty nám pomáhají při práci, robotická ramena montují automobily, přenášejí těžké předměty, ale stávají se i součástí našich domovů. Jedním z takovýchto důležitých komponent našich domů a bytů jsou robotické vysavače, jejichž vývoj pokročil již natolik, že se v mnoha případech jedná o plnohodnotné pomocníky pracující, zatímco my nejsme doma.

Jak jsou na tom současné modely robotických vysavačů?

Moderní doba přinesla především výrazné zlevnění těchto pomocníků a s ním spojený průnik do většího počtu domácností. Robotický vysavač lze v současné době pořídit v relacích do 5 000 Kč. V těchto kategoriích sice neseženete špičkové zařízení, na běžný úklid jsou však i nejlevnější modely plně dostačující. Střední střída robotických vysavačů se v současné době pohybuje v cenách do cca 10 000 Kč a nabízí již celou řadu chytrých funkcí, díky kterým se na ně můžete plně spolehnout.

Jde zejména o systém automatického dobíjení, kdy chytrý vysavač pozná, že je potřeba zajet do dokovací stanice a dobít baterii a sám to také udělá. S tím souvisí také funkce navázání přerušeného úklidu, díky níž se nestane, že by vysavač po přerušení dvakrát uklízel již hotovou část místnosti. Drtivá většina vysavačů v kategorii nad 5 000 Kč je ovladatelná z obrazovky vašeho mobilního telefonu.

Jak jsou na tom robotické vysavače s mopováním?

Zvláště dražší přístroje nabízí i možnost vytírání podlahy. Ta je ale i u nejdokonalejších modelů prozatím spíše přídavkem k vysávání a rozhodně nedosahuje takových kvalit jako u robotického mopu, který je na tuto činnost specializován. Vysavače mopem sice setřou prach, se zaschlými skvrnami si ale neporadí. Na dokonalý přístroj, který by spolehlivě vysál i vytřel všechna zákoutí našeho bytu, si tak budeme muset ještě nějakou chvíli počkat.

Co říci na závěr? Pokud robotické vysavače ušetří lidem čas, který pak věnují něčemu tvůrčímu, nebo zdravému pohybu v přírodě, je to v pořádku. Pokud ale přinesou jen další lenost jejich majitelům a majitelkám, jejich přínos bude spíše záporný. Vždyť pro mnoho lidí je dnes vysávání jediným pohybem, který dělají, protože musí. Počkejme si na budoucnost.

Anketa

Robotické vysavače jako předzvěst doby robotů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!